eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Biden viccelt vagy komolyan gondolja?

Joe Biden leköszönő amerikai alelnök nyitva hagyja annak lehetőséget, hogy négy év múlva, 2020-ban induljon az amerikai elnökválasztáson - jelentette hétfőn a CNN amerikai hírtelevízió.

Az alelnök, aki a szenátus elnöke is egyben, hétfőn a felsőház ülése után arról beszélt újságíróknak, hogy mielőtt alelnök lett, mennyire élvezte a felsőházban eltöltött 36 évet. A CNN újságírója arról kérdezte viccelődve a 74 éves politikust, hogy indulna-e újra az amerikai elnökválasztáson.

"Igen. Indulni fogok 2020-ban" - felelte Biden alig észrevehető mosollyal az arcán.

Kelly O'Donnel, az NBC tudósítója szerint az újságírók először nem vették ezt komolyan, mosolyogtak rajta, mert azt hitték, Biden ugratja őket, de azért rákérdeztek, hogy pontosan milyen tisztségre pályázna.

"Az elnökire. A fenébe is!" - vágta rá Biden.

A meglepő válasz hallatán újságírók arra figyelmeztették a leköszönő alelnököt, hogy ezt meg fogják írni, de erre ő azt mondta, hogy ez ellen nincs semmi kifogása. Később azonban megmagyarázta, hogy milyen megfontolásból mondta ezt.

"Nem fogadkozom, hogy nem indulok. Semmire se fogadkozom. Rég megtanultam, hogy a sors különös módon szólhat bele a dolgokba" - fogalmazott.

A szenátus egy orvosi kutatásról szóló jogszabályról vitázott. A szenátorok arról szavaztak, hogy a törvénycsomag egyik részét Beau Bidenről, az alelnök legidősebb fiáról nevezzék el, aki tavaly májusban hunyt el agydaganatban. Az idős politikus a megható pillanat után azt mondta újságíróknak, hogy élvezte hosszú szenátusi pályafutásának minden egyes percét.

Joe Biden 36 éven át képviselte Delaware államot a szenátusban, mielőtt 2008-ban alelnök lett Barack Obama elnök felkérésére. Kétszer, 1988-ban és 2008-ban indult az elnökválasztáson, de tavaly októberben bejelentette, hogy kihagyja az újabb megméretést, mert gyászolja 46 évesen elhunyt fiát. Végül Hillary Clinton demokrata párti jelöltet támogatta a kampányban.

Joe Biden röviddel a 2020-as elnökválasztás után fogja betölteni a 78. életévét. Ronald Reagan, minden idők legidősebb amerikai elnöke néhány nappal azután lett 78 éves, hogy 1989 januárjában, két elnöki ciklus után távozott tisztségéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×