eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Már egy éve megépítették Castro sírját

Fidel Castro néhai kubai vezető sírjának hollétét az utolsó pillanatig a lehető legnagyobb titokban tartották, és csak a vasárnap délelőtti gyászszertartás végeztével derült ki, merre is lesz majd pontosan Kuba egyik leglátogatottabb jövőbeli zarándokhelye.

Egy évvel ezelőtt építőanyagokkal megpakolt teherautók lepték el a Kuba délkeleti csücskében található Santiago de Cuba Santa Ifigenia nevű temetőjét, de csak most vasárnap derült ki, hogy pontosan hol és kinek a sírját is építették meg akkor.

A magánjellegű ceremónia keretében, szűk családi körben és a meghívott vendégek jelenlétében eltemetett Fidel Castro végső nyughelyének közelébe csak a gyászszertartás végeztével férkőzhettek az újságírók és a gyászoló kubaiak.

Az egyszerű, legömbölyített, szürke sziklatömbre hajazó, 4,5 méter magas síremléken található táblán mindössze annyi áll: FIDEL.

Castro sírhelye José Martí kubai költő, író és szabadságharcos mauzóleumának, valamint a Moncada laktanya elleni sikertelen támadás áldozatainak emlékét őrző sírboltnak a szomszédságában található. Castróék 1953. július 26-án indítottak támadást a Santiago de Cuba-i Moncada kaszárnya ellen Fulgencio Batista diktátor rezsimjének megdöntése reményében. Bár akkor kudarcot vallottak, a Július 26. Mozgalomnak 1959-ben végül sikerült elűznie a diktátort.

A kubai hatóságok egyelőre nem mondtak semmit arról, hogy kívánják-e korlátozni a jövőben a hozzáférést Fidel Castro sírjához. A helyszínválasztás azt sugallja: a havannai vezetés azzal számolt, hogy a kubai forradalom atyjának nyughelye Martíéhoz hasonlóan turisták és kubaiak egyik első számú úti célja lesz a városban.

A Santa Ifigenia temető Santiago de Cuba északnyugati részén található, mindössze fél kilométerre az öböltől. Az 1868-ban alapított temetőben a kubai történelem számos jeles alakja nyugszik.

Fidel Castro november 25-én hunyt el, halála után kilencnapos gyászt hirdettek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×