eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Legkevesebb 24-en haltak meg a technopartin

Legalább 24 ember meghalt és mintegy 25 eltűnt a kaliforniai Oakland egy művésztelepként működő raktárépületében, ahol tűz ütött ki egy éjszakai technoparti közben - közölte szombaton a város tűzoltóparancsnoka.

A San Fransico-i Öböl körzetéhez tartozó város hatóságai szerint tartani lehet attól, hogy a halálos áldozatok száma akár negyvenre is emelkedhet. Teresa Deloach-Reed oaklandi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a túlélők elmondása szerint 50-100 ember tartózkodhatott az épületben, amikor a lángok helyi idő szerint péntek éjjel fél 12-kor (közép-európai idő szerint szombat reggel fél 9-kor) felcsaptak.

Ray Kelly őrmester, Almeda megyei seriff szerint az összejövetel résztvevőinek többsége a húszas-harmincas korosztályból került ki. A seriff azt is megjegyezte, hogy az eltűntként számon tartott fiatalok közül néhányan külföldiek voltak.

A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült megállapítani.

A tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a nagy kiterjedésű, kétszintes épület tetőszerkezete beomlott az emeleti szintre, ami jelentősen megnehezíti a helyszín átkutatását és az áldozatok megtalálását. Az épület nagyobbik részét még nem sikerült átkutatni - tette hozzá.

A város Fruitvale kerületében található egykori raktárépület az AP hírügynökség jelentése szerint néhány művészeti stúdió között volt megosztva, s tele volt zsúfolva bútorokkal, próbababákkal, lámpákkal és más tárgyakkal. Az épületnek nem volt világos menekülő útvonala, s az egyetlen út, amelyen el lehetett volna hagyni az emeleti szintet, egy raklapokból ácsolt lépcsőház volt.

Az éjszakai party Facebook-oldala szerint 176 ember tervezte, hogy részt vesz az eseményen, amelynek fő műsorszáma az elektronikus, rave zenét játszó Golden Donna együttes fellépése volt. A Facebook-oldalon további 355-en jelezték, hogy érdeklődnek az esemény iránt. Több olyan ember is írt a buliról bejegyzést a világhálóra, akit nem találnak.

A BBC brit közszolgálati televízió beszámolója szerint az épület nem volt hivatalos koncerthelyszín, s nem volt benne sem füstérzékelő, sem önműködő tűzoltó berendezés. A koncert megrendezését állítólag csak néhány órával a kezdés előtt jelezték a hatóságoknak.

Az oltásról készült videofelvételek képsorain az épület tetőszerkezetéből felcsapó több méter magas lángok és sűrű füst láthatók. Az oltásban több mint 70 tűzoltó vett részt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×