eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Durván egymásnak estek az osztrák államfőjelöltek

Heves és intenzív vitát folytatott az ausztriai államfőválasztás két jelöltje, a szabadságpárti Norbert Hofer és a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen csütörtök este, a hét végén tartandó választás kampányának utolsó televíziós vitájában.

Az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) zajlott vita szokatlanul hangosan kezdődött, mindkét jelölt felemlegette a kampány során személyét ért támadásokat. Van der Bellen az édesapjáról szóló náci vádakat, Hofer pedig a közösségi médiában elhangzott megjegyzéseket említette, egy könyvrészlet alapján pedig Van der Bellent kommunista kémnek és szabadkőművesnek nevezte. A vita során mindkét fél részéről többször is elhangoztak a "hazugság" és a "valótlanság" kijelentések.
    Hofer a vitában utalt arra, hogy Ausztriában több mint kétszázan vannak olyanok, akik egykor az Iszlám Állam kötelékében harcoltak és már visszatértek az országba. Kiállt amellett, hogy el kell venni tőlük az osztrák állampolgárságot. Van der Bellen ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy az állampolgárságtól nem lehet megfosztani senkit.
    Ausztria esetleges unióból való kilépésének, vagyis az Öxitnek gazdasági veszélyeire figyelmeztetett Van der Bellen, indoklása szerint az erről szóló spekulációk miatt a befektetők kivárhatnak.
    Hofer "hazugságnak" minősítette, hogy az Öxit mellett kampányolna és az európai integráció mellett állt ki. "Csak akkor támogatnám az uniós kilépésről szóló esetleges népszavazást, amennyiben az unió központosított szerepet töltene be vagy Törökországot felvenné tagjai sorába" - mondta.
    Hofer hangoztatta, hogy amennyiben megnyeri a választást, úgy a külügyminiszterrel, Sebastian Kurzcal szorosan együtt kíván működni. Indoklása szerint jó kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Csehországgal és Magyarországgal is. Van der Bellen szerint az államfőnek a kancellárral, a külügyminiszterrel és az alkancellárral együttműködve kell meghatároznia külpolitikáját.
    Az elemzők szerint a jelöltek a vita hevében kiestek az államfői szerepükből, s kérdéses, hogy melyikük lesz így hitelesebb és szimpatikusabb a bizonytalan szavazók számára.
    Az ausztriai államfőválasztás megismételt második fordulóját vasárnap tartják. A májusi második forduló utolsó televíziós vitáját nagyjából 1,2 millióan követték, a becslések szerint nagyjából ugyanennyien nézhették a csütörtökön későn este rendezett szópárbajt is.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×