eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Fegyvercsempész-bandát vezet a volt kormányfő?

A Rajna-Majna-Duna-csatornán csempész fegyvereket Németországból Szerbiába, majd onnan Koszovóba a Ramush Haradinaj egykori koszovói miniszterelnök vezette bűnbanda - közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva oknyomozói riportjában a belgrádi Blic című napilap hétfőn.

Az újság szerint a volt kormányfő vezeti az egyik legerősebb bűnbandát Koszovóban, amely évek óta fegyvercsempészetre használja a vízi útvonalat.

Ramush Haradinaj az 1998-99-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban felmentette a terhére rótt vádpontok alól.

A Blic hétfőn meg nem nevezett biztonsági szolgálati forrásokra hivatkozva egy múlt pénteki akcióról írt: a fegyvercsempészek a németországi Bambergben a fegyvereket vízhatlan táskákba rejtették, amelyeket a hajóteknőhöz kötöztek, majd a Dunán hajózva Komáromnál, a szlovák-magyar határon további árut vettek fel, aztán Magyarországon és Horvátországon át Szerbiába jutottak. A hajók a szerémségi Mitrovicánál kötöttek ki, ahol a fegyvereket teherautóra pakolták át, majd Koszovóba szállították. A rakományban 1200 rövidcsövű automata puska, valamint nagyszámú könnyűfegyverzet volt.

A Blic úgy tudja, hogy a fegyvercsempészbanda vezetője Ramush Haradinaj, az akciókat azonban a gyakorlatban testvére, Daut Haradinaj vezeti.

A lap informátora szerint havonta több tucat homokszállító hajó vesz részt a csempészek munkájában. A fegyverek Koszovóból különböző háborús övezetekbe, akár iszlamisták kezébe is kerülhetnek - tette hozzá. Kiemelte: a fegyvercsempészek szervezettségét bizonyítja, hogy a Duna több pontján is megfigyelőberendezések találhatók, valamint a hatóságok is figyelik a hajókat, eddig mégsem bukott le egyetlen szállítmány sem.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×