eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tovább húzódik a határvita

Nem közeledtek az álláspontok a horvát-szlovén határvitában - derült ki Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter pénteki ljubljanai látogatásán, ahol szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel tárgyalt.

A 25 éve megoldatlan határvita "továbbra is megoldatlan" - jelentette ki közös sajtótájékoztatójukon Erjavec.

A külügyminiszteri találkozó csak megerősítette a két ország ismert álláspontját: Szlovénia nemzetközi döntőbíróságtól várja a határvita rendezését, míg Horvátország bilaterális megoldást sürget.

"A döntőbíróság már a múlté" - ismertette újfent Zágráb álláspontját Stier. Egyben hangsúlyozta, hogy Horvátország kész a kérdést kétoldalú tárgyalásokon rendezni.

Tavaly Zágráb azt követően határozott a döntőbírósági rendezéstől való visszalépésről, hogy a horvát sajtóban kiszivárgott: Ljubljana feltehetően lobbizott a nemzetközi bíróságon, hogy megszerezze a Pirani-öböl kétharmadát. Horvátország szerint ezzel a döntőbíróság helyrehozhatatlanul kompromittálódott. Utóbbi testület immár Zágráb résztvétele nélkül, más személyi összeállítással folytatja munkáját, de döntés egyenlőre nem született az ügyben.

A szlovén diplomácia vezetője ugyanakkor rámutatott: "Horvátországnak mint a nemzetközi jogot betartó államnak előbb-utóbb el kell ismernie a döntőbíróság határozatát." Szlovénia továbbra sem hajlandó bilaterális úton tárgyalni a határvonalról, az APA osztrák hírügynökség elemzése szerint jó okkal: a múltban kötött kétoldalú megállapodások ugyanis sorra kudarcot vallottak.

A két külügyminiszter egységesebb álláspontot képviselt azzal összefüggésben, hogy Ankara az EU-török menekültügyi egyezmény felmondásával fenyegetett. Stier rávilágított, hogy Zágráb és Ljubljana szerint is nyitva kell tartani a kommunikációs csatornát Törökországgal.

"Sem az Európai Uniónak, sem Szlovéniának, sem Horvátországnak nem áll érdekében, hogy felfüggesszék a tárgyalásokat Törökországgal. Az uniónak egy elvi, egyben kiegyensúlyozott álláspontot kell felvennie Ankarával szemben" - hangsúlyozta Stier.

Szlovénia és Horvátország között 1991-ben - a két ország Jugoszláviától való függetlenedése után - tört ki határvita, amely egyebek mellett a Pirani-öböl felügyeletét is magában foglalja. A problémát az okozza, hogy a szlovénok csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni az öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél szerint viszont a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni (és így a szlovéneknek továbbra is horvát vizeken kell áthajózniuk, hogy kijussanak a nemzetközi vizekre). A tenger mellett további húsz négyzetkilométernyi partszakasz hovatartozása is kérdéses, az öbölbe ömlő Dragonja határfolyónak ugyanis az utóbbi 25 évben némileg megváltozott a medre. A két ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×