eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Péntekre is sztrájkol a Lufthansa

Péntekre is egész napos sztrájkot hirdetett a Lufthansa német légitársaság pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC).

Az érdekképviselet szerdai közleménye szerint sztrájkfelhívásuk a rövidtávú - belföldi és európai - járatokra vonatkozik. A szerdán kezdett, eredetileg 24 órásra tervezett, majd csütörtökre is kiterjesztett munkabeszüntetést azért folytatják, mert "a Lufthansa menedzsmentje továbbra sem változtat álláspontján, és még mindig nem tett tárgyalásra alkalmas ajánlatot" a bérek emeléséről.

A Lufthansa a bejelentésre reagálva ismét felkérte a szakszervezetet, hogy fogadja el a munkaügyi közvetítő bevonására tett javaslatot, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, mert "az az egyetlen hely, ahol kompromisszumot lehet kötni". Hozzátették, hogy pénteken a hosszú távú, interkontinentális járatok közlekednek majd.

A VC sztrájkjának első két napjára nagyjából 1800 járatot töröltek a Lufthansa menetrendjéből, ami mintegy 215 ezer utazót érint. Kimarad valmennyi szerdai és csütörtöki budapesti járat is, de a szerdai Debrecen-München járatot nem kellett törölni.

A pénteki rendkívüli menetrendet csütörtök délig véglegesítik. A társaság azt kéri az utazóktól, hogy tájékozódjanak járatukról az lh.com honlapon.

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának.

A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl. A szakszervezet szerint ez a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan. A Lufthansa menedzsmentje szerint viszont az elfogadhatatlan, hogy a szakszervezet összességében 20 százalékot meghaladó béremelést követel annak a munkavállalói csoportnak, amely eleve a legnagyobb fizetést kapja a konszern dolgozói közül.

A VC a bérek ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a menedzsment költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansa vezetésével. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el, arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek, és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a diszkont üzletág működtetésének alakításában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×