eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Google és a Facebook is fellép a hamis hírek terjesztése ellen

A Google és a Facebook internetes cégek bejelentették, hogy különböző intézkedésekkel fellépnek a hamis hírek terjesztése ellen, miután az a vád érte őket és más közösségi médiumokat, hogy hatáskörükön belül hagytak terjedni olyan valótlan információkat, amelyek befolyásolták az amerikai elnökválasztás eredményét, és esetleg ennek segítségével nyert Donald Trump republikánus párti jelölt.

A hamis híreket megjelentető honlapok részben azáltal tudnak fennmaradni, hogy hirdetések megjelentetésével bevételre tesznek szert, a hirdetésekhez pedig úgy jutnak hozzá, hogy például csatlakoznak a Google AdSense nevű hirdetésközvetítő szolgáltatásához. A Facebook is változtat a hirdetési szolgáltatást érintő politikáján: a csaló vagy félrevezető reklámok tilalmát kiterjesztette a hamis hírekre is.

A Facebook vezetői között az ügy heves vitát váltott ki, Mark Zuckerberg elnök két közleményt adott ki arról, hogy meggyőződése szerint a Facebook nem befolyásolta a választás eredményét, és a közösségi oldalon az információk legfeljebb egy százaléka hamis. A bevezetni tervezett korlátozás nem vonatkozik azokra a hamis információkra, amelyeket a felhasználók osztanak meg saját falukon - ezt képtelenség is volna ellenőrizni -, hanem csak azokra, amelyeket az FB tesz fel az oldalra saját szűrése után.

Hasonlóképpen a Google sem akadályozza meg, hogy valaki rákeressen olyan oldalakra, amelyek hamis információkat tartalmaznak, viszont azt megpróbálja megakadályozni, hogy az ilyen oldalak reklámbevételhez jussanak az AdSense-en keresztül.

Az elnökválasztással kapcsolatos példa, hogy ha valaki az utóbbi napokban rákeresett a szavazatszámlálás (final election count) kifejezésre, akkor eljuthatott olyan oldalra, amely azt állította, hogy Trumpra több szavazópolgár voksolt, mint ellenfelére, a demokrata párti Hillary Clintonra. Pedig a szavazatokat még mindig számlálják, és Clintonnak egy kicsivel több volt még hétfőn is. Trump az elektori szavazatokból szerzett többet, ez jelentette győzelmét.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×