eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Obama utolsó elnöki útjai

Görögországba, Németországba és Peruba látogat november közepén Barack Obama, várhatóan ez lesz az amerikai elnök utolsó külföldi látogatása, mielőtt januárban távozik hivatalából - jelentette be kedden a Fehér Ház.

A november 14. és 21. között - azaz az új elnök november 8-i megválasztása és január 20-i hivatalba lépése közötti időszakban - tartandó látogatás célja, hogy tanújelét adja az elnök elkötelezettségének "a transzatlanti szolidaritás, az erős és egységes Európa, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térségbeli partnerekkel folytatott együttműködés" iránt - tette hozzá a Fehér Ház.

November 15-én kezdődő görögországi látogatása során Obama találkozik Prokopisz Pavlopulosz elnökkel és Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel. A látogatás alkalmat ad majd, hogy "kifejezze háláját a görög kormánynak és a görög népnek a menekültekkel és a bevándorlókkal szembeni, figyelemre méltó nagylelkűségéért".

A szíriai, iraki és afganisztáni konfliktusok elől menekülve tavaly mintegy 850 ezer ember érkezett tengeri úton Görögországba, közülük 500 ezren Leszboszra. 2015 októberében, a válság tetőpontján naponta több mint tízezren érkeztek a szigetre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2016 januárja óta több mint 160 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba. Az elmúlt hetekben gyakori a feszültség a kelet-égei-tengeri szigeteken, ahol az EU és Törökország közötti egyezmény következtében 13 ezer bevándorló rekedt, kétszer annyian, mint a rendelkezésre álló helyek száma.

Hatodik németországi látogatása során az amerikai elnök Angela Merkel kancellárral megvitatja az ukrajnai és a szíriai válságot, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot. A látogatás során Obama találkozik - Angela Merkel jelenlétében - Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia vezetőivel is.

Barack Obama végül Peruba utazik, ahol november 18-20-i látogatása során részt vesz a 21 államot tömörítő Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×