eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Vallónia nem fogadja el az ultimátumot

A belgiumi Vallónia elutasítja az Európai Unió által adott "ultimátumot", miszerint hétfő estig el kellene fogadnia a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) - közölte André Antoine, a vallon parlament elnöke a belga RTL rádiónak adott reggeli interjújában.

Nem lehetséges teljesíteni a határidőt - hangsúlyozta Antoine arra utalva, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke estig választ vár a belga szövetségi kormánytól, hogy garantálni tudják-e a megállapodást eddig akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését. Ha nem, akkor határozatlan időre elhalasztják a csütörtökre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót.

Hasonló véleményének adott hangot vasárnap este Paul Magnette vallon miniszterelnök is, mondván, hogy "az ultimátumok nem összeegyeztethetők a demokratikus jogok gyakorlásával".

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság vasárnap megküldött egy dokumentumtervezetet a vallon vezetésnek, amelyben megoldást próbált találni a kifogásolt pontokra. Egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő szerint az ebben szereplő biztosítékokkal "megfelelő választ adtak Magnette aggályainak mindegyikére".

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére is. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását. Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Szakértők attól tartanak, hogy a CETA kudarca ellehetetleníti az Egyesült Államokkal, illetve Japánnal készülő uniós szabadkereskedelmi megállapodást is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×