eur:
393.65
usd:
369.33
bux:
65787.69
2024. április 23. kedd Béla

Román politikust indít az RMDSZ?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azt mérlegeli, hogy Sebastian Bodut, a román adóhatóság (ANAF) volt elnökét indítsa a decemberi parlamenti választásokon a tengerparti Konstanca megyében - írja csütörtöki számában a Krónika napilap.

A bukaresti napilapok által felröppentett információt az érintett politikus nem kívánta kommentálni a Krónikának. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke viszont megerősítette, hogy tárgyalnak Boduval. Hozzátette, a politikus jelöltségéről várhatóan a hét második felében hoz végleges döntést a szövetség elnöksége.

"Sebastian Bodu egy olyan rutinos politikus, aki tiszteli az RMDSZ értékrendjét, vállalja a választási programunkat, a karrierje során soha nem volt olyan nyilatkozata, amelyben kifogást találnánk. Az ANAF volt elnökeként komoly tapasztalatra tett szert, és úgy gondoljuk, hogy a kampányban gazdasági vonatkozású témákat tud majd képviselni, elsősorban a kis- és középvállalkozókat tudja megszólítani" - idézte Kovács Pétert a Krónika.

Az ügyvezető elnök hozzátette: úgy gondolja, hogy szükség van a magyar és a román társadalom közötti párbeszéd erősítésére, ezért "szükség van ilyen lépésekre is".

A tengerparti Konstanca megye lakosságának mindössze 0,1 százaléka, 407 személy vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

A jogász végzettségű Sebastian Bodu 2005 és 2007 között vezette a román adóhivatalt, 2007 és 2014 között európai parlamenti képviselő volt a Demokrata Párt (PD) színeiben. Pártjának a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való egyesülése után nézeteltérése támadt az alakulat vezetőségével, mely nem támogatta jelöltségét.

Romániában - nyolc évi kitérő után - decemberben ismét megyei pártlistás szavazással választják meg az ország parlamentjét. A választás arányos képviseletet biztosít a részt vevő pártoknak. Amint a Krónika emlékeztet rá, ebben a szavazási rendszerben sem példátlan, hogy a töredékszavazatok Erdélyen kívüli mandátumokat is juttattak az RMDSZ-nek. 2000-ben például bukaresti listán lett képviselő Pataki Júlia, míg Vajda Borbála a dél-romániai Calarasi megyében szerzett szenátori mandátumot. Arra még nem volt példa, hogy a szövetség valamely jelöltlistáját román nemzetiségű jelölt vezesse.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×