eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Martin Schulz Orbán Viktornak udvarolt

Meg szeretné ismerni és vitatni a magyar miniszterelnök javaslatait, ezért párbeszédet kezdeményez vele – ismételte meg egy brüsszeli konferencián Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Ugyanezen a konferencián Donald Tusk nekiment a liberális demokrácia megkérdőjelezőinek, és bírálta azokat a mérsékelt politikusokat, akik egyfajta végzetszerűségből nem mernek kiállni az európai alapértékek mellett.

Az Európai Parlament elnöke egy brüsszeli rendezvényen megismételte ajánlatát a magyar miniszterelnöknek, hogy Brüsszel folytonos „csuklóztatása” helyett kezdjenek párbeszédet az EU egységét kikezdő válságok kezeléséről. Martin Schulz – aki az Európai Politikai Központ (EPC) fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából tartott konferencián beszélt – emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor nemrég „Brüsszel nihilistáinak” nevezte őt és Jean-Claude Junckert, a Bizottság elnökét.

„Meg kell próbálnunk párbeszédet folytatni egymással” - közölte. Schulz szerint az első lépés megtételének a kultúrája teljesen eltűnt a mai Európában. Úgy vélte, hogy a párbeszédnek kellene felváltania a nyilvános ledorongolásokat. Az Európai Parlament elnöke később a BruxInfo kérdésére nem adott egyértelmű választ arra, hogy pontosan milyen formában képzeli el a párbeszédet és mi az elérendő célja vele.

„Az az érzésem, hogy Viktor (sic) mindig nagyon élvezi, ha provokálják és ő visszaprovokálhat. Én azt javaslom, hogy üljünk le a tárgyalóasztalhoz és vitassunk meg konkrét megoldásokat. Meg szeretném ismerni és vitatni vele az ő javaslatait. Lehet, hogy Viktor nem rajong túlzottan ezért, de én ezt javaslom” - jelentette ki a német szociáldemokrata politikus, akinek második parlamenti elnöki mandátuma az év végén jár le.

Ugyanezen a konferencián az Európai Tanács elnöke keményen kirohant a populisták ellen, és azokat a politikai centrumban álló mérsékelt politikai vezetőket sem kímélte, akik megítélése szerint egyfajta végzetszerűségből nem mernek rákontrázni az előbbiekre. „Az első számú fenyegetés ma Európa dezintegrációja, politikai és ideológiai értelemben. Nem véletlen egybeesés, hogy nagyon gyakran ugyanazok kérdőjelezik meg a liberális demokráciát, akik az Európai Unió feloszlatására szólítanak fel. Talán felfigyeltek arra, hogy az antiliberális vírus hasonló tüneteket produkál Európában és annak határain túl. Hordozói utálják az Uniót, ezért örülnek a Brexitnek. Nem akarnak transzatlanti szolidaritást, ezért az izolacionizmust népszerűsítik. Ők felnéznek Putyinra és Trumpot támogatják” - jegyezte meg Donald Tusk. 

További részletek a BruxInfo cikkében.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×