eur:
394.21
usd:
371.26
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Stájerország a szélsőségesek központja?

Stájerország és székhelye, Graz a szélsőségesek egyik fő központja - jelentette ki az osztrák közszolgálati médiának (ORF) a tartományi rendőrség vezetője.

Josef Klamminger azt mondta: a tartományban túlnyomórészt bosnyák és csecsen származású (az iszlám vallás egyik szélsőséges ágaként ismert) szalafisták élnek. "Éberek vagyunk és felkészülünk" - mondta Klamminger pénteken sugárzott nyilatkozatában.

A stájerországi rendőrségi vezető közölte: a tizenhatból nyolc grazi mecsetet figyelnek, minden felmerülő ügyet megvizsgálnak. "Ehhez a belbiztonsági szervek személyi állományának növelésére volt szükség" - mondta Klamminger, megerősítve a terrorelhárítási központ vezetőjének előző napi nyilatkozatát.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) vezetője, Peter Gridling csütörtökön közölte: az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély van az országban, említése szerint elsősorban Bécsben, Stájerországban és Alsó-Ausztriában.

Egy rendőrségi szakértő még tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy Stájerországban egyre erősebb iszlamista hálózat épül ki. A Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott májusi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a korábban az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének kötelékében harcoló szélsőségesek főként Grazba tértek vissza. A szakértő, akinek nevét biztonsági okokra hivatkozva nem közölték, úgy tájékoztatta a lapot, hogy Grazban mintegy 400 szalafista él, aki elutasítja az osztrák jogrendet és értékeket, és szigorú iszlám tanítás szerint él. A stájerországi iszlám csoportok szorosan együttműködnek a nemzetközi hálózatokkal - volt olvasható a lapban.

Az osztrák belügyminisztérium tavasszal azt közölte, hogy a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni. Ausztria ugyanis közel van a balkáni térséghez, és az országban sok csecsen származású ember él - magyarázták.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×