eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Dühösek a bíborosok a vatikáni McDonald's miatt

Magasra csaptak az indulatok Rómában egy Szent Péter térre néző óriási McDonald's gyorsétterem miatt, amely a Vatikán tulajdonában lévő épületben nyílik meg a közeljövőben. Több bíboros is nyíltan hangot adott nemtetszésének.

Elio Sgreccia befolyásos bíboros "perverz" és "tiszteletlen" döntésnek nevezte, hogy az amerikai gyorsbüféláncnak adták bérbe a korábban bankfiókként használt helyiséget egy olyan épületben, ahol hét prelátus is lakik.

Az étteremnyitás nincs tekintettel a Szent Péter tér meghatározó jellegére, a McDonald's ételei nincsenek összhangban Róma gasztronómiai hagyományaival, ráadásul nem is egészségesek - érvelt a La Repubblica című olasz lap szombati számában a Pápai Életvédő Akadémia volt vezetője, jelenlegi tiszteletbeli elnöke, aki kijelentette, hogy ő sosem fog enni a gyorsbüfé ételeiből.

Sgreccia nem lakik abban az épületben, ahol a hatalmas alapterületű, 538 négyzetméteres gyorsétterem nyílik, de az ott lakó főpapok nevében is nyilatkozott. A bíboros szerint a szóban forgó helyet inkább a rászorulók számára kellene hasznosítani.

A lap szerint egy feldühödött bíboros levélben kérte Ferenc pápától, hogy akadályozza meg az ügyletet, amely havi 30 ezer euró (9,2 millió forint) bevételt hoz a Vatikánnak.

Egy helyi városvédő egyesület vezetője a Szent Péter tér környékének identitását, a hagyományos kisvendéglőket félti az amerikai multi megjelenésétől. A szervezet más tagjai egyenesen őrültségnek nevezték, hogy olyan helyen nyílik nagy tömeget vonzó vendéglátóhely, ahol amúgy is magas a terrorizmus kockázata.

A helyiséget bérbe adó vatikáni vagyonkezelő szervezet, az APSA vezetője számára azonban "nincs semmiféle botrány". "Minden a törvényekkel, a hagyományokkal és a Szentszék érdekeivel összhangban történt" - mondta Domenico Calcagno bíboros, aki semmi negatívumot nem lát "a Vatikán számára csak előnyöket hozó" bérleti szerződésben.

Az étteremnyitáshoz bizonyos felújítási munkákat is kellett végezni az épületen, amihez kérték az ottlakók anyagi hozzájárulását is, ami ugyancsak elégedetlenséget váltott ki a prelátusok részéről.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×