Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Skócia megbontja az Egyesült Királyságot?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Másodszor is szavazásra bocsátaná Skócia kiválását az Egyesült Királyságból a skót miniszterelnök. A kérdésről jövő héten társadalmi vitát kezdenek.

„Eltökélt vagyok, hogy Skóciának ismét legyen lehetősége megfontolni a függetlenség kérdését még azelőtt, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, ha ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megvédjük országunk érdekeit” - mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a kormányzó Skót Nemzeti Párt Glasgowban rendezett éves kongresszusának nyitónapján.

„Megerősíthetem ma, hogy a függetlenséggel kapcsolatos törvény tervezetét jövő héten társadalmi vitára bocsátjuk” - mondta nagy ovációt kiváltva a politikus, aki hozzátette, hogy volt, aki arra kérte, lassítson, ne siesse el a dolgot – utalt minden bizonnyal Theresa May brit miniszterelnökre.

Skóciában két éve tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt, azonban a júniusi EU-s tagságról rendezett referendumon a skót voksolók 62 százaléka szavazott a maradásra.

Bár a függetlenségről két évvel ezelőtti tartott referendum a londoni kormány jóváhagyásával zajlott, még David Cameron, illetve utódja, Theresa May is többször arról beszélt az elmúlt hónapokban, hogy nem látja létjogosultságát egy újabb skót népszavazásnak.

Sőt, Theresa May múlt héten úgy fogalmazott a Konzervatív Párt éves kongresszusán, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség".

Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy "megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság négy nemzetének kincset érő unióját"