Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merényletet terveztek az egyik német repülőtér ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció zajlott szombaton a szászországi Chemnitz városában. Biztonsági források szerint a történteknek iszlamista háttere van. Egy 22 éves szíriai férfi a gyanúsított, a rendőrök egy megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak.

A robbanószer a hatóságok szerint jóval veszélyesebb a dinamitnál. A lakásban talált robbanószert tűzszerészek kontrollált körülmények közt, egy erre a célra kivájt gödörben megsemmisítették. Az erős lökéshullámot még távolról is érezni lehetett. "Nem voltak sérültek, sem károk" - mondta a szász rendőrség egyik szóvivője.

"Pánikra semmi ok, ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet" - tette hozzá.

A körülzárt negyed lakóit felszólították arra, hogy egyelőre ne hagyják el otthonukat, és kövessék a rendőri utasításokat.

Értesülések szerint egy 22 éves szíriai a gyanúsított, aki szökésben van, utána országos körözést adtak ki.

Rendőrségi források szerint az 1994 januárjában Szíriában született Dzsaber al-Bakr bombatámadást készített elő. A Focus Online szerint az alkotmányvédelem által már egy ideje megfigyelt Bakr tavaly menekültként érkezett Szíriából Németországba.

Szombat délután három embert őrizetbe vettek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a 22 éves szíriai gyanúsítottal. Kihallgatásukat megkezdték. Kettejüket a chemnitzi főpályaudvaron fogták el, a harmadikat pedig a lakótelepen, ahol nagyszámú menekült is él. A Bild című német lap szerint a három gyanúsított Lipcséből érkezett Chemnitzbe, hogy a találkozhasson Bakrral.

A helyi hatóságok időközben közzétették a főgyanúsított körözési fotóját. Berlinben megerősítették a rendőri jelenlétet, különösen a főpályaudvar környékén. A német főváros Tegel és Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak. Ugyancsak a Focus Online hírmagazin értesülései szerint Dzsaber al-Bakr feltételezhetően az egyik német repülőtér ellen akart merényletet elkövetni.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez vezetnek.

Németországban júliusban két olyan merénylet történt, amelynek elkövetését az IÁ vállalta. Egy szíriai férfi öngyilkos merényletet követett el Ansbachban húsz embert megsebesítve, míg Würzburg közelében egy vonaton egy afgán fiatal sebesített meg öt embert.