Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokszor majdnem, most elnökjelölt lett a volt portugál miniszterelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Antonio Guterres volt portugál miniszterelnököt jelöli az ENSZ következő főtitkárának a világszervezet Biztonsági Tanácsa. A végső jóváhagyást a közgyűlés adja meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyhangú döntése értelmében Antonio Guterrest jelöli a világszervezet következő, 2017 és 2022 közötti főtitkárának – jelentette be a csütörtöki döntés utáni sajtótájékoztatón Vitalij Csurkin, Oroszország nagykövete, a BT soros elnöke.

A végső szót a közgyűlés mondja ki, ott döntenek formálisan is a jelöltről. A 67 esztendős Antonio Guterres volt portugál miniszterelnök, aki tíz évig vezette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát a titkos szavazások során szinte végig a legtöbb szavazatot kapta a Biztonsági Tanács ülésein.

Attól függetlenül, hogy a hírek szerint az Egyesült Államok és Oroszország is a világszervezet történetében először hölgyet, és kelet-európai politikust szeretett volna a főtitkári székben látni, azonban nem tudtak mindenki számára megfelelő jelöltet választani az orosz favorit bolgár és a moldovai politikusnő közül. Így eshetett a választás a portugál baloldali politikusra, aki kiváló konszenzusteremtő képességéről híres.

A korábbi időszakokkal szemben a jelöltek személye és elképzelései most nyilvánosak voltak, így folyamatosan nyomon követhető volt, hogy a Biztonsági Tanácsi szavazáson ki hány igen és hány nem szavazatot kapott. Guterres tehát végig az élen volt, a 15-ből azonban most kapta meg először a 15 igen voksot.