Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népének ajánlotta Nobel-békedíját a kolumbiai elnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a Norvég Nobel-bizottság pénteki döntését mély megtiszteltetésnek nevezte és országa népének ajánlotta Nobel-békedíját.

"Érzelmekkel telve fogadom a díjat" - mondta Santos a Facebook-oldalán közzétett, és a Nobel Alapítványnak szánt hangüzenetében. "Ez nagy-nagy megtiszteltetés országomnak. Örökké hálás vagyok" - tette hozzá.

"Ezt a díjat az ő nevükben veszem át: a kolumbiai nép nevében, amely annyit szenvedett ebben a háborúban. Különösen pedig a több millió háborús áldozat nevében egy olyan konfliktusban, amely befejezésének küszöbén áll" - fogalmazott Santos.

A testület döntése meglepetést jelent, mert sokan úgy vélték, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel kötött békemegállapodás népszavazáson történt minapi elutasítása miatt a díjra korábban esélyesnek tartott latin-amerikai ország kikerült az esélyes jelöltek közül.

A Nobel-békedíj ugyanakkor nem vonatkozik a Timochenkóként ismert Rodrigo Londono FARC-vezetőre, akivel Santos szeptember 26-án írta alá a Norvégia és Kuba védnöksége alatt tető alá hozott békemegállapodást.

A FARC visszafogottan reagált a kitüntetés tényére. "Az egyetlen díj, amelyet el szeretnénk érni, az a szociálisan igazságos béke, mindennemű paramilitáris tevékenység, megtorlás és hazugságok nélkül" - írta Timochenko pénteken egy Twitter-üzenetben.

Kaci Kullmann Five, a Nobel-bizottság elnöke rámutatott, hogy azért hagyták ki Timochenkót, mivel Santos volt a békefolyamat kulcsfigurája. "Santos elnök tette a legelső és történelmi jelentőségű kezdeményezést. Voltak egyéb próbálkozások is, de ezúttal a kormányzat vezetőjeként teljes mellbedobással látott neki a feladatnak és erős akarattal, hogy eredményeket érjen el. Ezért hangsúlyoztuk az elnök szerepét" - tette hozzá Five.

Alvaro Sandoval Bernal, Kolumbia nagykövete Norvégiában elmondta: a Nobel-békedíj a remény üzenetét jelenti hazájának. "Megerősíti, hogy van remény a kolumbiai békefolyamatra" - tette hozzá.

A Norvég Nobel-bizottság szerint azonban valós a veszélye annak, hogy a békefolyamat megakad és a polgárháború ismét fellángol Kolumbiában. Ez még fontosabbá teszi, hogy a konfliktusban érintett felek továbbra is tiszteletben tartsák a fegyvernyugvást. Az a tény, hogy a referendumon a békemegállapodást elutasítók kerekedtek felül, nem jelenti szükségképpen a békefolyamat végét - írta a bizottság közleményében.