eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Népének ajánlotta Nobel-békedíját a kolumbiai elnök

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a Norvég Nobel-bizottság pénteki döntését mély megtiszteltetésnek nevezte és országa népének ajánlotta Nobel-békedíját.

"Érzelmekkel telve fogadom a díjat" - mondta Santos a Facebook-oldalán közzétett, és a Nobel Alapítványnak szánt hangüzenetében. "Ez nagy-nagy megtiszteltetés országomnak. Örökké hálás vagyok" - tette hozzá.

"Ezt a díjat az ő nevükben veszem át: a kolumbiai nép nevében, amely annyit szenvedett ebben a háborúban. Különösen pedig a több millió háborús áldozat nevében egy olyan konfliktusban, amely befejezésének küszöbén áll" - fogalmazott Santos.

A testület döntése meglepetést jelent, mert sokan úgy vélték, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel kötött békemegállapodás népszavazáson történt minapi elutasítása miatt a díjra korábban esélyesnek tartott latin-amerikai ország kikerült az esélyes jelöltek közül.

A Nobel-békedíj ugyanakkor nem vonatkozik a Timochenkóként ismert Rodrigo Londono FARC-vezetőre, akivel Santos szeptember 26-án írta alá a Norvégia és Kuba védnöksége alatt tető alá hozott békemegállapodást.

A FARC visszafogottan reagált a kitüntetés tényére. "Az egyetlen díj, amelyet el szeretnénk érni, az a szociálisan igazságos béke, mindennemű paramilitáris tevékenység, megtorlás és hazugságok nélkül" - írta Timochenko pénteken egy Twitter-üzenetben.

Kaci Kullmann Five, a Nobel-bizottság elnöke rámutatott, hogy azért hagyták ki Timochenkót, mivel Santos volt a békefolyamat kulcsfigurája. "Santos elnök tette a legelső és történelmi jelentőségű kezdeményezést. Voltak egyéb próbálkozások is, de ezúttal a kormányzat vezetőjeként teljes mellbedobással látott neki a feladatnak és erős akarattal, hogy eredményeket érjen el. Ezért hangsúlyoztuk az elnök szerepét" - tette hozzá Five.

Alvaro Sandoval Bernal, Kolumbia nagykövete Norvégiában elmondta: a Nobel-békedíj a remény üzenetét jelenti hazájának. "Megerősíti, hogy van remény a kolumbiai békefolyamatra" - tette hozzá.

A Norvég Nobel-bizottság szerint azonban valós a veszélye annak, hogy a békefolyamat megakad és a polgárháború ismét fellángol Kolumbiában. Ez még fontosabbá teszi, hogy a konfliktusban érintett felek továbbra is tiszteletben tartsák a fegyvernyugvást. Az a tény, hogy a referendumon a békemegállapodást elutasítók kerekedtek felül, nem jelenti szükségképpen a békefolyamat végét - írta a bizottság közleményében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×