eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

842 emberéletet követelt a Matthew hurrikán Haitin

A legújabb, de továbbra sem végleges pénteki adatok szerint 842 emberéletet követelt a Matthew hurrikán Haitin - közölte pénteken a karib-tengeri ország polgári védelmi hatósága.

Az adatok szinte óráról órára emelkednek, ahogy az ország olyan vidékeiről is újabb és újabb adatok érkeznek, amelyekkel korábban megszakadt az összeköttetés. A haiti kormány a nemzetközi közösséghez fordult segítségért.

A Nemzetközi Vöröskereszt pénteken 6,9 millió dollárt (1,9 milliárd forint) kért az adományozó országoktól, hogy 50 ezer ember számára biztosíthassanak orvosi segítséget, szállást, ivóvizet és egészségügyi szolgáltatásokat Délnyugat-Haitin, ahol a Matthew különösen nagy pusztításokat végzett.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint 5 millió dollárra (1,3 milliárd forintra) van szüksége a szervezetnek, hogy a haiti gyerekek azonnali szükségleteit fedezni tudják. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) közölte: 300 ezer embernek egy hónapra elegendő élelmiszerkészlete van Haitin, és most a legjobb szakembereit telepíti a szervezet, hogy segítsenek ezt elosztani a rászorulók közt.

A halálos áldozatok mellett láthatóan súlyos anyagi károkat is okozott a Matthew hurrikán. Haitin több ezer házat elöntött az árvíz, 29 ezerben kisebb-nagyobb károkat okozott az orkán. Grand'Anse megye fővárosában, a 30 ezer lakosú Jérémie-ben az épületek 80 százalékát letarolta a szél.

Cayes-ban, az ország harmadik legnagyobb városában a katedrális egész tetejét magával sodorta a vihar. A környék banán- és mangóültetvényei teljesen elpusztultak.

Kubában a vihar az ország keleti peremét sújtotta leginkább, ahonnan 1,3 millió embert ideiglenesen távolabb költöztettek. Baracoa, Maisí és Imías városok csütörtökön még el voltak zárva, a telefonösszeköttetés is megszakadt velük. A közlekedést földcsuszamlások, sziklaomlások, leszakadt hidak akadályozták, segítség csak légi úton jutott el oda. A televízióban bemutatott felvételeken olyan útszakaszokat is látni lehetett, ahol a szélörvény nagy darabokban feltépte az aszfaltborítást.

Baracoában a lakóházak 90 százalékában keletkezett kár, főként a tengerparthoz közeli részeken, ahová benyomultak a tenger több mint nyolc méter magas hullámai. A renoválhatatlan épületeket lerombolják.

A guantánamói amerikai támaszponton élőket részben evakuálták, de ott maradt a különleges katonai börtön 61 foglya, mert az ő épületeik az ilyen ítéletidőt is kibírják.

A miami székhelyű amerikai Nemzeti Hurrikánközpont tájékoztatása szerint a forgószél ereje időközben valamelyest gyengült, jelenleg a 3-as kategóriába sorolható a korábbi négyes után, de még így is "rendkívül veszélyes". A forgószél pénteken megközelítette az Egyesült Államokat. Négy amerikai államban: Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében, valamint Észak-Karolina teljes területén rendkívüli állapot van érvényben. A térségben emberek millióit evakuálták és mintegy háromezer légi járatot töröltek.

Rick Scott floridai kormányzó egy sajtókonferencián elmondta, hogy Florida területén mintegy 600 ezer háztartásban szünetel az áramellátás, és további áramkimaradásokra is számítani lehet a közelgő hurrikán miatt. Emellett jelentős áradások lehetnek Jacksonville térségében - tette hozzá.

"A legrosszabb még előttünk áll" - vélekedett Scott. Szerinte még mindig lehetséges, hogy teljes erővel fog lecsapni Floridára Matthew. A forgószél erőssége még mindig elérheti az óránkénti 160 kilométeres sebességet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×