eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elégedettek a Fülöp-szigetekiek a drogosok ellen kíméletlenül harcoló elnökükkel

A Fülöp-szigetekiek több mint háromnegyede elégedett a három hónappal ezelőtt hivatalba lépett új elnökkel, Rodrigo Dutertével, akit kegyetlen drogháborúja és vitatott nyilatkozatai miatt rendszeresen bírálnak külföldön - derült ki egy csütörtökön közzétett felmérésből.

A Social Weather Stations közvélemény-kutatása során 1200 felnőttet kérdezett meg Duterte eddigi teljesítményéről: a válaszadók 76 százaléka adott hangot elégedettségének, 11 százalék mondta magát elégedetlennek, 13 százalék pedig bizonytalannak.

A szeptember 24. és 27. között végzett felmérés szerint Duterte így hazájában a második legnépszerűbb elnöknek számít, csupán 2 százalékponttal teljesített rosszabbul mandátuma első hónapjaiban, mint az 1992 és 1998 között hivatalban lévő államfő, Fidel Ramos.

A délkelet-ázsiai szigetország új elnökének munkásságát különösen szűkebb pátriájában, Mindanao régióban értékelik nagyra, ahol 88 százalékos a lakosság elégedettségi rátája.

A Fülöp-szigeteki államfő annak ellenére örvend ekkora népszerűségnek, hogy június 30-ai beiktatása óta már több mint 3500-an haltak meg a drogkereskedők és szerhasználók ellen hirdetett háborújában.

Duterte közben a drogháborúját bíráló nemzetközi közösséget sem kíméli: az Európai Uniót és az Egyesült Államokat például "képmutatónak" nevezte, az ENSZ pedig szerinte egy "haszontalan" szervezet.

A Fülöp-szigeteki lakosság többsége szerint az elnök közvetlen és spontán politikus, aki távol áll az országot évtizedeken át uraló elittől.

A 71 éves Dutertét május 9-én választották meg, a voksok 40 százalékával.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×