Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elégedettek a Fülöp-szigetekiek a drogosok ellen kíméletlenül harcoló elnökükkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fülöp-szigetekiek több mint háromnegyede elégedett a három hónappal ezelőtt hivatalba lépett új elnökkel, Rodrigo Dutertével, akit kegyetlen drogháborúja és vitatott nyilatkozatai miatt rendszeresen bírálnak külföldön - derült ki egy csütörtökön közzétett felmérésből.

A Social Weather Stations közvélemény-kutatása során 1200 felnőttet kérdezett meg Duterte eddigi teljesítményéről: a válaszadók 76 százaléka adott hangot elégedettségének, 11 százalék mondta magát elégedetlennek, 13 százalék pedig bizonytalannak.

A szeptember 24. és 27. között végzett felmérés szerint Duterte így hazájában a második legnépszerűbb elnöknek számít, csupán 2 százalékponttal teljesített rosszabbul mandátuma első hónapjaiban, mint az 1992 és 1998 között hivatalban lévő államfő, Fidel Ramos.

A délkelet-ázsiai szigetország új elnökének munkásságát különösen szűkebb pátriájában, Mindanao régióban értékelik nagyra, ahol 88 százalékos a lakosság elégedettségi rátája.

A Fülöp-szigeteki államfő annak ellenére örvend ekkora népszerűségnek, hogy június 30-ai beiktatása óta már több mint 3500-an haltak meg a drogkereskedők és szerhasználók ellen hirdetett háborújában.

Duterte közben a drogháborúját bíráló nemzetközi közösséget sem kíméli: az Európai Uniót és az Egyesült Államokat például "képmutatónak" nevezte, az ENSZ pedig szerinte egy "haszontalan" szervezet.

A Fülöp-szigeteki lakosság többsége szerint az elnök közvetlen és spontán politikus, aki távol áll az országot évtizedeken át uraló elittől.

A 71 éves Dutertét május 9-én választották meg, a voksok 40 százalékával.