eur:
394.87
usd:
372
bux:
66398.5
2024. április 16. kedd Csongor

A szlovák parlamentben lehetővé teszik az európai parlamenti képviselők felszólalását

El kell juttatni az európai üzeneteket a nemzetállamok szintjére, ennek eszközei maguk a nemzeti parlamentek lehetnek, s ezért szükséges az Európai Parlament (EP) és a tagállamok parlamentjei közötti együttműködés intenzívebbé tétele - jelentette ki Martin Schulz, az EP elnöke csütörtökön Pozsonyban.

Az EP elnöke erről a tagállami parlamentek elnökeinek kétnapos informális találkozójának csütörtök esti sajtómegnyitóján beszélt. Martin Schulz - aki Andrej Dankóval, a pozsonyi törvényhozás elnökével nyilatkozott a sajtónak - a szlovák házelnök azon bejelentésére reagált, hogy a házszabály módosításával a pozsonyi parlamentben már a közeljövőben lehetővé teszik az európai parlamenti képviselők felszólalását is.

A júliusban kezdődött szlovák uniós elnökség keretében megvalósuló házelnöki találkozót Andrej Danko kezdeményezte. Ezzel összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy a parlamenti elnökök a mostanihoz hasonló informális találkozója a jövőben rendszeressé és a véleménykülönbségek megoldásának színterévé válik. Danko az EP képviselők a pozsonyi parlamentben való felszólalásainak lehetővé tétele kapcsán úgy vélekedett: "ez bizonyítékul szolgálhat arra, hogy a szlovákok és az országban élő nemzeti kisebbségek is komolyan gondolják az uniós tagságot."

Andrej Danko a közös sajtónyilatkozat után egy korhű öltözéket - a 19-ik században szlovák nemzetébresztők által hordott egyenruhát - ajándékozott az EP elnökének. Szavai szerint ez azt jelképezi,: Szlovákia kész mindent megtenni annak érdekében, hogy az EU működő egységes egész legyen, olyan amelyben minden nemzet megőrzi saját identitását.

A találkozó pénteki napján kerül sor a parlamenti elnökök közti munkamegbeszélések érdemi többségére. A találkozón - amelyen Magyarországot Kövér László, az Országgyűlés elnöke képviseli - olyan témák is terítékre kerülnek majd, mint az EU egységét veszélyeztető tényezők, a nemzeti parlamentek szerepe, illetve az EU mint globális tényező.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×