eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Lengyelország akár nyerhet is a Brexittel - szakértő az Arénában

A brit állampolgárokat jobban érdeklik a szomszédaik, mint a gazdasági kérdések, ez okozta Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós Lengyelország szakértő. Hozzátette: Lengyelországnak akár gazdasági haszna is lehet a Brexitből.

Nagy-Britannia főleg a kelet-európai gazdasági bevándorlók miatt lép ki az Európai Unióból, a brit állampolgárokat ugyanis jobban érdeklik szomszédaik, mint a gazdasági kérdések – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mitrovits Miklós, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa, Lengyelország szakértő.

„2-3 millió lengyelről beszélünk, aki Nagy-Britannia területén dolgozik. A jövőjük erősen kérdéses azok után, hogy Nagy-Britannia elsősorban pontosan azért lép ki, mert a kelet-európai gazdasági bevándorlókat szeretnék visszaszorítani. A brit állampolgárokat jobban zavar egy lengyel vagy szlovák szomszéd, mint az, hogy jobban éljenek” - fogalmazott a Lengyelország szakértő.

Mitrovits Miklós kiemelte, hogy az elmúlt időszakban egyre több támadás érte a kelet-európaiakat, többnyire lengyel vendégmunkásokat.

„Az utóbbi időben megszaporodtak a lengyelellenes támadások Nagy-Britanniában. Többször vertek meg az elmúlt hónapokban lengyeleket, sőt, gyilkosságra is sor került. Ezért ki is utazott a lengyel külügyminiszter, és tárgyaltak a britekkel. Bár itt nem a kormánytagok támadják meg őket, hanem a felhergelt lakosság. Ha egy kampányt beindítunk valami érdekében, vagy valami ellen, akkor előbb-utóbb ennek lehetnek ilyen következményei, főleg, ha ez egy másik népcsoport ellen irányul” - fogalmazott az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

A Lengyelország szakértő arról is beszélt, hogy a kilépés után mire számíthat Nagy-Britannia az EU-val, főleg a kelet-európai államokkal folytatott tárgyalásokon.

„Azt mondják a britek, hogy fél lábbal azért szeretnének bent maradni az Európai Unióban. Erre persze akkor mondhatnák ezek az országok, hogy akkor viszont valóban tartsák meg azokat a jogokat, amiket eddig is biztosítottak. Akkor viszont mi értelme olt a kilépésnek? Vétózni lehet ezekben a kérdésekben. Lelkiismeret-furdalás nélkül megvétózhatnak ilyen döntéseket” - véli a Lengyelország szakértő.

Mitrovits Miklós kiemelte: Európa üzleti életének átrendeződése miatt Lengyelországnak akár gazdasági haszna is lehet Nagy-Britannia kilépéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×