eur:
394.4
usd:
371.68
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Ők kapták az Alternatív Nobel-díjat

A szíriai polgárháborúban a civilek megmentéséért dolgozó "fehérsisakosok", Mozn Hasszan egyiptomi nőjogi aktivista, Szvetlana Gannuskina orosz emberi jogi aktivista, valamint a Cumhuriyet című török napilap kapta idén az "Alternatív Nobel-díjat" az elismerést odaítélő alapítvány csütörtöki stockholmi bejelentése szerint.

A hivatalos nevén Right Livelihood Awardként ismert díj bírálóbizottsága kiemelte azt a "kivételes bátorságot, érzékenységet és humanitárius elkötelezettséget", amellyel a "fehérsisakosokként" ismertté vált Szíriai Polgári Védelem nevű szervezet dolgozik a polgárháború bajbajutottjainak megmentésén. A 2013-ban alapított csoportban, amely az infrastruktúra helyreállításában is részt vesz, jelenleg 3 ezer helyi önkéntes dolgozik. A Right Livelihood Award alapítvány szerint mintegy 60 ezer ember köszönheti életét a fehérsisakosoknak, míg önkénteseik közül több mint 100-an vesztették életüket munka közben. Most először kapta az elismerést szíriai díjazott.

Az eredetileg matematikus végzettségű Szvetlana Gannuskina orosz jogvédő immár 26 éve "harcol az emberi jogokért és a menekültek, illetve a konfliktusok által otthonukból száműzöttek igazáért, emellett a különféle csoportok közötti tolerancia előmozdítója" - érveltek a kitüntetést odaítélők.

Mozn Hasszan egyiptomi nőjogi aktivista és az általa alapított Nazra nevű feminista szervezet az indoklás szerint "sokat tett a nőkkel való egyenlő bánásmódért és jogaik érvényesítéséért a folyamatos erőszak, visszaélés és diszkrimináció közepette". Hasszan és szervezete a szexuális bűncselekmények dokumentálásán túl orvosi, pszichológiai és jogi segítséget biztosít az áldozatoknak.

A független török napilap, a Cumhuriyet a bírálóbizottság szerint azért érdemelte meg a kitüntetést, mert újságírói kérlelhetetlen oknyomozó munkát végeznek, és "az elnyomás, cenzúra, bebörtönzések és halálos fenyegetések" sem tántorítják el a lap munkatársait a szólásszabadság gyakorlásától. Az 53 ezres példányszámú Cumhuriyet kiadója 1993 óta alapítványként működik, és az olvasók adományainak köszönhetően sikerült fennmaradnia. 2016-ban az újság öt munkatársát gyilkolták meg, többeket pedig bíróság elé állítottak, a főszerkesztőt is perbe fogták.

Az Alternatív Nobel-díjjal 3 millió svéd korona (mintegy százmillió forint) is jár, mely egyenlően oszlik meg a négy kitüntetett között.

A hagyományos Nobel-díjjal szemben egyfajta bírálatot is megfogalmazó Alternatív Nobel-díjat 1980 óta évente ítélik oda az emberi jogokért, környezetvédelemért és békéért munkálkodó egyéneknek, illetve szervezeteknek. A kitüntetést Jakob von Uexküll svéd-német író és volt európai parlamenti képviselő alapította. Az Alternatív Nobel-díj korábbi kitüntetettjei között van például az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyelési módszereit leleplező Edward Snowden, aki jelenleg Oroszországban van, valamint a gyermekek jogaiért küzdő Astrid Lindgren svéd írónő is.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×