eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Marad az elfogatóparancs Assange ellen

A stockholmi fellebbviteli bíróság pénteken úgy döntött, hogy nem vonja vissza a 2010-ben kiadott európai elfogatóparancsot Julian Assange, a WikiLeaks alapítója ellen, akivel szemben szexuális bűncselekmények miatt nyomoznak Svédországban.

A 45 éves ausztrál férfi 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén él, hogy elkerülje a kiadatást. A WikiLeaks atyja attól tart, hogy Svédország kiadná őt az Egyesült Államoknak, ahol büntetőjogi eljárás zajlik az általa alapított leleplező oldal ellen.

Assange tagadja, hogy bárkit is megerőszakolt volna, és többször fellebbezett a letartóztatási parancs ellen. Egyelőre nem tudni, hogy az ítélet után a svéd legfelsőbb bírósághoz fordul-e ügyével.

Assange-ot október 17-én hallgatja ki egy ecuadori ügyész a svéd nyomozók nevében.

Az ausztrál férfi védőügyvédje két éve próbálja semmissé nyilváníttatni a letartóztatási parancsot - sikertelenül. Assange legutóbb februárban emelt panaszt egy svéd bíróságon a döntés miatt, röviddel azután, hogy egy ENSZ-munkacsoport jelentésében önkényesnek nevezte Assange fogva tartását Ecuador londoni nagykövetségén, és a férfi kártalanítására szólította fel Nagy-Britanniát, illetve Svédországot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×