eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lesz kvóta, félreértették Junckert

Brüsszel nem vonja vissza a menekültkvótát. Félreértették Jean-Claude Junckert azok, akik ezt hallották ki az Európai Bizottság elnökének strasbourgi beszédéből - mondta az Európai Bizottság elnökének szóvivője.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán ezt mondta Strasbourgban, az Európai Parlament előtt tartott évértékelő beszédében.

„Amikor például a menekültválság kezeléséről beszélünk, a szolidaritás a hívószó, de szerintem még többre van szükség. Önkéntesnek kell lennie, szívből kell jönnie, nem lehet kikényszeríteni vagy rákényszeríteni bárkire.”

Ezt a kijelentését sokan úgy értelmezték, hogy az Európai Bizottság visszavonja a menekültek szétosztásáról szóló kötelező kvótát, vagyis a kényszerbetelepítés ellen október másodikára meghirdetett magyarországi népszavazás okafogyottá vált. A Demokratikus Koalíció azonnal fel is szólította a kormányt, hogy vonja vissza a referendumot, ami az ellenzéki párt szerint egyébként sem a menekültekről szól, hanem Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. A Jobbik azt kérdezte a közleményében a kormánytól, hogy pánikkeltésből írja össze az üresen álló ingatlanokat, ahová menekülteket lehet beköltöztetni, vagy Juncker kijelentéséről akarja elterelni a figyelmet. Az MSZP továbbment és már válaszolt is erre a kérdésre. Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, hogy ha Juncker tényleg visszavonja a kvótát, akkor a Fidesz majd a letelepedési kötvényt vásárlókat fogja elszállásolni ezekben a lakásokban.

A kormánypárti értékelések visszafogottabbak voltak. Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke például azt mondta a távirati irodának, hogy észlelt ugyan retorikai fordulatot Juncker beszédében, de annak nem tulajdonít jelentőséget mindaddig, amíg tettek nem kapcsolódnak hozzá. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján ravaszkodásnak minősítette az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát.

„Brüsszel tart a népszavazástól és mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse az október 2-i referendumot. Ravaszkodnak és nyomást gyakorolnak.”

A beszéd elhangzása után Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője is arra tippelt az InfoRádiónak adott interjúban, hogy az Európai Bizottság módosíthat a menekültelosztásra vonatkozó javaslatán.

„Lehet úgy is értelmezni, de lehet, hogy túlértelmezzük, mint ha Juncker tett volna egy engedményt, amikor kijelentette, hogy csak önkéntes alapon működhet a szolidaritás.”

A Juncker-beszéd után felhorgadó félelmek és remények tüzét azonban gyorsan eloltotta az Európai Bizottság elnökének szóvivője, akit Gyévai Zoltán kérdezett meg a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

„Egyáltalán nem ez a helyzet” - mondta Margaritisz Szkinász. A bizottság elnöke arra utalt, hogy olyan szolidaritásra lenne szükség az Európai Unióban, amit nemcsak alkalmazunk, hanem átérzünk. A kérdés viszont a közös uniós jogról szól, és ez „nem opcionális" - fogalmazott a szóvivő.

A kvóta tehát marad, folytatódhat a népszavazási kampány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×