eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Novák Katalin: erős országot erős családokra lehet alapítani

Erős országot erős családokra, erős közösségekre lehet alapítani - fejtette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek a lengyelországi Krynicában, ahol a 26. gazdasági fórum keretében részt vett a családpolitikával foglalkozó panelbeszélgetésen.

A beszélgetésen Elzbieta Rafalska család- és szociális politikáért felelős lengyel miniszter is felszólalt. Ezt megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott Novák Katalinnal.

A magyar és a lengyel családpolitika közös sajátossága, hogy mindkét országban nem csupán demográfiai kérdésként tekintenek rá - hangsúlyozta Novák Katalin.

"Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani" - jelentette ki. Hozzátette: "fontos, hogy sok gyermek szülessen, de fontos az is, hogy beszéljünk a családról mint erőforrásról, a családi összetartás fontosságáról, a szülő-gyermek kapcsolat fontosságáról, valamint a születés csodájáról, a gyermekről mint erőforrásról, és nem elsősorban mint anyagi nehézségről, mint egy akadályról, melyet a családoknak le kell küzdeniük".

Mint mondta, a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plusz programot. A program keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 36 ezer forint) támogatást fizetnek.

Novák Katalin kiemelte: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sokat fordít családpolitikára, a GDP-arányos költségvetési kiadások jelenleg 4 százalékot érnek el, miközben európai uniós átlagban ez 2,5 százalék alatt van.

"A magyarországi hároméves szülési szabadság olyan vívmány, amely az európai országok többségében nem létezik" - mutatott rá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×