eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kemény tárgyalás Obama és Putyin között

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök különtárgyalása is eredménytelen volt a szíriai tűzszüneti megállapodásról. Korábban külügyminisztereik egyeztetése is kudarcba fulladt.

Barack Obama amerikai elnök őszintének és nyersnek nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott egyeztetését, amelyet a kínai Hangcsouban, a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 országcsoport csúcstalálkozója keretében szerveztek meg.

A bizonyos ügyekben meglévő bizalmatlanság miatt kemény tárgyalás volt, és nem is zártunk le minden kérdést megfelelően, de országaink külügyminiszterei folytatják a munkát a következő napokban, mert minél gyorsabban megoldást tudunk találni, annál jobb” – fogalmazott Barack Obama a Szíriával kapcsolatos egyeztetésről. Hozzátette, hogy voltak előremutató részei is a párbeszédnek arról, hogy az ellenségeskedést félretéve közös ellenségeikre is koncentrálhatnának.

A kínai csúcstalálkozó keretében John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is tárgyalt a szíriai tűzszünetről, ám eredménytelenül.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor kijelentette: alapos oka van azt hinni, hogy napokon belül megszületik a régen várt megállapodás Washingtonnal az együttműködésről a szíriai szélsőséges iszlamisták elleni harcban.

Ukrajna kapcsán Barack Obama aláhúzta, hogy az Egyesült Államok nem oldja fel az Oroszországgal szembeni szankciókat, míg Moszkva nem teljesíti a kelet-ukrajnai rendezésről kötött minszki megállapodást.

Obama és Putyin érintette a kiberbiztonság kérdéseit is, amiről Barack Obama úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak voltak problémái a múltban az Oroszországból vagy más országokból indított hackertámadásokkal, ám nem akarják, hogy egy egészségtelen versengés vagy konfliktus nyomán vadnyugati viszonyok alakuljanak ki a kibertérben a nemzetállamok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×