eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Efoglalták a londoni repülőtér kifutópályáját - Áll a forgalom

Polgárjogi aktivisták foglalták el az egyik londoni repülőtér kifutópályáját.

Polgárjogi aktivisták foglalták el a londoni City repülőtér egyetlen kifutópályáját kedden, megbénítva a légikikötő forgalmát.

A tiltakozó akciót a Black Lives Matter (A feketék élete is számít) nevű, Amerikában alakult polgárjogi szervezet nagy-britanniai tagozata, a Black Lives Matter UK szervezte.

A kilenc főből álló csoport behatolt a repülőtér területére, és a kifutópályán a tiltakozók egymáshoz láncolták magukat. A rendőrség feltételezése szerint vagy a Temzén átúszva, vagy csónakkal sikerülhetett bejutniuk a civilek elől elzárt területre.

A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City a legkisebb, és az egyetlen olyan, amelyik a brit főváros belterületén, a City pénzügyi központjának közvetlen közelében működik. A jórészt belföldi és európai forgalmat lebonyolító repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó bankárok és üzletemberek körében, mert munkahelyükről néhány perc alatt elérhető.

A Black Lives Matter UK a keddi akcióval egy időben kiadott közleményben utalt is rá, hogy éppen ezért választotta a tiltakozás célpontjául ezt az "elit" repülőteret.

A szervezet közleménye szerint a City repülőteret egy "kis létszámú elit használja", miközben a Földközi-tengeren csak az idén eddig több mint háromezer migráns halt meg vagy tűnt el, és "elsőként a feketék halnak meg".

Az akció elsődleges célja azonban a közlemény szerint a figyelemfelhívás arra a hatásra, amelyet a Nagy-Britannia okozta környezetkárosítás gyakorol a fekete közösségek életére helyben és globálisan egyaránt. Egy főre számítva Nagy-Britannia járul hozzá a legnagyobb mértékben a globális klímaváltozáshoz, ám azon országok között van, amelyek a legkevésbé szenvedik meg ennek "halálos hatásait". Ezért Nagy-Britannia az egyik elsődleges okozója annak, hogy ez az éghajlati válság egyben rasszista válság is - fogalmaz a Black Lives Matter UK keddi közleménye.

A Scotland Yard egységei kivonultak a City repülőtérre, de kedden késő délelőttig nem távolították el a kifutópályáról a tiltakozókat, azzal az indokkal, hogy várnak azoknak az eszközöknek a megérkezésére, amelyekkel a csoport tagjait összekötő láncokat biztonságosan le lehet vágni.

A City repülőtér az egyetlen a nagy londoni repülőterek közül, ahonnan nem közlekednek Budapestre menetrend szerinti járatok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×