eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk

Továbbra is a volt menekültügyi főbiztos a legesélyesebb az ENSZ-főtitkári posztra

Az előző két voksoláshoz hasonlóan ismét Antonio Guterres korábbi portugál miniszterelnök, az ENSZ előző menekültügyi főbiztosa kapta a legtöbb szavazatot a világszervezet Biztonsági Tanácsában, a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár utódjának kijelölését célzó választási folyamat harmadik fordulójában - közölte hétfőn egy név nélkül nyilatkozó diplomata.

 A tíz ideiglenes és öt állandó, vétójoggal rendelkező tagból álló BT helyi idő szerint hétfő délután szavazott a tíz jelöltről.

A szabályok szerint a titkos szavazás mindaddig folytatódik, amíg a testület nem jut konszenzusra, melyik jelölt vegye át Ban Ki Mun helyét, akinek megbízatása 2016 decemberében jár le.

Az előző két választási fordulót ugyancsak megnyerő Guterrest ez alkalommal Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter követte, harmadik helyen pedig a bolgár Irina Bokova, az UNESCO vezetője végzett.

A több fordulóból álló, zárt ajtók mögött zajló választást követően a BT várhatóan októberben terjeszti jelöltjét a világszervezet Közgyűlése elé, amelynek szintén jóvá kell hagynia a BT választottját.

Végső soron az öt vétójoggal rendelkező országnak, az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Nagy-Britanniának, Kínának és Franciaországnak kell megegyeznie a potenciális ENSZ-főtitkár személyéről.

Kelet-európai országok, beleértve Oroszországot is, azt hangoztatják, hogy eddig egyszer sem ebből a régióból került ki a világszervezet legmagasabb rangú tisztségviselője, úgyhogy "rajtuk a sor".

Mivel az ENSZ-főtitkári posztot nő sem töltötte be soha, sokan szívesen látnának egy női vezetőt is a világszervezet élén.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×