eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Moszkva tárgyalna az olajtermelés befagyasztásáról

Oroszország továbbra is támogatja azt a tervet, hogy újrakezdődjenek a tárgyalások az olajtermelés befagyasztásáról az energiahordozó árának a stabilizálása érdekében - közölte az orosz energiaügyi miniszter.

Alekszandr Novak az Asharq Al-Awsat című szaúdi lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy belátható időn belül biztosan nem közelíti meg a kőolaj ára a hordónkénti 100 dollárt. Az orosz energiaügyi miniszter meglátása szerint az olajpiacokon 2017 előtt nem alakul ki egyensúly a kereslet-kínálat területén.

Hétfőn, röviddel 10 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 53 cent emelkedéssel 47,50 dolláron állt. A Brent ára az év elején 37,6 dollár volt.

Áprilisban már sikerült egy asztalhoz ültetni számos OPEC és szervezeten kívüli olajtermelőt, hogy megpróbáljanak megegyezni az olajtermelés befagyasztásáról, de a várt eredmény elmaradt.

Az úgynevezett dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország vett részt. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten történjen a befagyasztás.

Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a társég egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon, amely jelen sem volt a megbeszélésen. Teherán azért maradt távol, mert szerinte igazságtalan, hogy az Irán elleni nemzetközi szankciók évei alatt mások figyelmen kívül hagyták a piaci realitásokat, és folyamatosan növelték az olajtermelést. Most pedig, hogy januártól feloldották a Teheránnal szembeni szankciókat, épp a túltermelők akarják rákényszeríteni Iránt arra, hogy a januári, a szankciók feloldása előtti alacsony termelési szinten rögzítse olajtermelését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×