eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Svédország bekéreti a magyar nagykövetet

A svéd kormány tiltakozik amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó fogadni Svédországból azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak. Stockholm pénteken bejelentette, hogy evégett a jövő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak a leghatározottabban visszautasította a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait.

Morgan Johansson, a migrációs ügyek minisztere elmondta a TT sajtóügynökségnek nyilatkozva, hogy Magyarország a területén regisztrált menedékkérők fogadásának elutasításával megszegi a dublini egyezményt, amelyhez csatlakozott, és amely lehetővé teszi, hogy a tagországok visszaküldjék a menedékkérőket abba az európai uniós tagországba, amelybe először beléptek.

"Minden országnak be kell tartania a közös szabályokat, különben nem lehetnek tagok. A jövő héten behívatom a magyar nagykövetet, és közlöm ezt vele" - jelentette ki Johansson.

A 2015-ös európai migránsáradat szétfeszítette a menedékkérelem uniós jogi kereteit, a Dublini Rendeletet, és bizonyos EU-tagországoknak - főleg Görögországnak, Olaszországnak és Magyarországnak - sokkal nagyobb terhet jelentett, mint másoknak.

Svédországban a hatóságok szerint valamivel több mint ezer olyan menedékkérő van, akit vissza akarnak küldeni Magyarországra, és több mint 152 ezer olyan, aki a skandináv országban várja menedékkérelme elbírálását. A 9,8 milliós ország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság számához viszonyítva a legtöbbet Európában.

Svédország július 20-án új, szigorúbb menekültügyi szabályokat léptetett életbe, és ez azokra vonatkozik, akik 2015. november 24. után adták be menedékkérelmüket. Eszerint a hatóságok a következő három évben csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adhatnak ki a menekülteknek, és a családegyesítést is korlátozzák. A szabályozás alól kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők. Emberjogi szervezetek élesen bírálták az új szabályozást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió megkeresésére úgy nyilatkozott: a leghatározottabban visszautasítja a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait.

"Magyarország azon kevés ország közé tartozunk, amely az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartja az európai szabályokat. Megvédjük a határunkat, ami az Európai Unió külső határa is, így jelenleg Magyarország védi Svédországot is.

Az illegális bevándorlók visszafogadásával kapcsolatban a magyar álláspont szintén egyértelmű és változatlan. Csak azokat fogadjuk vissza, akik valóban Magyarországnál léptek be először az Európa Unió területére. A közel-keleti illegális bevándorlók százezrei azonban nyilvánvalóan legalább egy uniós országon áthaladtak, mielőtt Magyarországra értek. Őket Magyarország nem fogadja vissza.

Furcsa és elfogadhatatlan, hogy a svéd miniszter egy olyan országot bírál, amely betartja a szabályokat, ahelyett, hogy a valódi megoldást keresné" - közölte a miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×