eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Erre ügyeljenek a Horvátországba utazók

Horvátországban a mostani hétvége az egész turistaszezon legforgalmasabbjai közé tartozik, az erős forgalom miatt péntektől vasárnapig torlódásokra kell számítani - figyelmeztetett a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata pénteken közzétett tájékoztatásában.

A Horvát Autóklub (HAK) és a horvát belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a hétvégén nagy forgalmat várnak a szakértők a közutakon, a határátkelőkön, a kompállomásokon és a kikötőkben, valamint a fontos turistacélpontoknak számító tengerparti városok környékén.

Pénteken kora délutántól erős forgalomra kell számítani minden, tenger felé vezető útvonalon, valamint az A3-as autópályán keleti irányban.

Szombaton már kora reggeltől torlódások valószínűek az A4-es autópálya Letenye és Zágráb közötti szakaszán, az A3-as zágrábi elkerülő szakaszán, valamint a tenger felé vezető A1-es (Zágráb-Split-Ploce) és A6-os (Zágráb-Rijeka) autópályán. A Sveta Helena (A4) és a Lucko (A1) fizetőkapunál a tenger felé 5 és 17 óra között várható dugó. A szárazföld belseje felé tartók 10 és 18 óra között számíthatnak torlódásokra az autópályákon és az említett fizetőkapuknál.

Hosszabb várakozás várható a Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska kompállomásoknál, valamint a zadari és a spliti kikötőkben. A nyári menetrend szerint közlekedő kompokat szükség esetén további járatokkal egészítik ki.

Vasárnap dugókra kell számítaniuk a Magyarországra hazautazóknak is. A forgalom szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között a tenger felől a szárazföld belseje felé várhatóan minden útvonalon sűrű lesz, főleg a Lucko fizetőkapunál, továbbá a Krk-sziget hídjánál és az A4-esen Zágráb-Letenye irányába. A Lucko fizetőkapu helyett a Demerje fizetőkapu használatát javasolják.

A gyorsabb átjutást segíti a fizetőkapukon az útdíj elektronikus fizetése (ENC). Ehhez egy speciális díjfizető készüléket szükséges beszerezni, amelyet az interneten keresztül Magyarországról is meg lehet rendelni. A fizetőkapuk előtt táblák mutatják, hogy mely sávokat lehet kizárólag így igénybe venni.

A Horvát Autóklub csak abban az esetben javasolja az utazást, ha az elkerülhetetlen. Ha mégis szükséges, akkor azt tanácsolják az autósoknak, hogy szombat este induljanak el, és elegendő üzemanyaggal, vízzel, étellel készüljenek fel az esetlegesen kialakuló, akár 50 kilométeres dugókra.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×