eur:
394.16
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szakértő: lehet, hogy a támadó "csak"szimpatizánsa volt az Iszlám Államnak

Feltehetőleg szimpatizálhatott az Iszlám Állammal a nizzai merénylő, ha nem is állt közvetlen kapcsolatban a szervezettel - mondta az InfoRádiónak Soós Eszter Petronella Franciaország szakértő. A politológus azt mondta, néhány nappal ezelőtt szivárgott ki a francia belbiztonság vezetőjének információja, amely szerint az ISIS hamarosan áttérhet az autós és robbantásos, esetles távrobbantásos módszerekre.

Senki nem számít arra, amikor kimegy az utcára, hogy egy kamion fog behajtani a tömegbe. Ez rendezvénybiztosítási szempontból is problémás” - jegyezte meg Soós Eszter Petronella.

A politológus, Franciaország szakértő szerint nem volt váratlan, évek óta mondogatja a francia kormány és a titkosszolgálatok, hogy lesznek támadások. Mint elmondta, a napokban kiszivárgott a francia belbiztonság vezetőjének egy megjegyzése, miszerint arra számít, hogy az ISIS át fog állni a különböző autós robbantásos merényletekre, mert ezzel sokkal több embernek tud kárt okozni úgy, hogy a saját merénylői életét korlátozottan kockáztatja.

A merényletek után ki szokott derülni, hogy az elkövetők valahogy, valamilyen formában a titkosszolgálatok látókörében voltak, a ma reggeli hírek – nagyon rövid idő telt el – alapján ezt az elkövetőt nem ismerték. Az elkövetési módra lehet, hogy fel voltak készültek, de arra, hogy pont most, pont így, pont ezzel az elkövetővel által történik - arra nem” - hangsúlyozta Soós Eszter Petronella.

A politológus hozzátette, az elmúlt három-négy merényletek elkövetőiről kiderült, hogy egy bizonyos időszakban megfigyelték őket, aztán ez megszűnt, mert úgy ítélték meg, hogy azonnali veszélyt nem jelentenek. A Franciaország szakértő elmondta, körülbelül 10-15 ezer ember lehet a francia titkosszolgálat államrendre legveszélyesebb egyéneket gyűjtő listáján, az ő állandó megfigyelésük teljesíthetetlen terheket róna a hatóságokra, így elemzői módszerekkel figyelik a legveszélyesebbeket.

Az Iszlám Állam még nem vállalta ezt a támadást, de tudjuk, hogy biztatta a szimpatizánsait arra, hogy akár egyedül is, magányos elkövetőként is lépjenek fel. Történtek is már ilyenek, Orlando például. Simán elképzelhető, hogy most is egy szimpatizáns volt az elkövető, aki egyébként szervezeti kapcsolatban nem állt az ISIS-sel” - vélekedett Soós Eszter Petronella.

A politológus szerint a történtek új helyzetet eredményeznek Franciaországban, ahol hat-hét hónapja rendkívüli állapot van.

Ha felelős a francia kormány, ha nem, föl fog merülni a kormány és személyesen Hollande elnök felelőssége, aki ráadásul csütörtökön nagyon kellemetlen helyzetbe lavírozta magát. Bejelentette a rendkívüli állapot végét, majd hajnalban kénytelen volt ezt visszavonni. Érdemes figyelni, hogy az ellenzéki pártok beleállnak a nemzeti egység retorikába vagy megkezdik a konfliktusos kommunikációt” - jelezte Soós Eszter Petronella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×