eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk

Britek százai igényelnek ciprusi állampolgárságot

Ciprusi felmenőkkel rendelkező britek százai igényeltek állampolgárságot a földközi-tengeri sziget bevándorlási hatóságainál az elmúlt napokban - közölte csütörtökön a RIK ciprusi állami televízió.

A britek így szeretnének egy másik uniós ország állampolgárságához jutni, hogy az Egyesült Királyság kilépésének esetén is legyen uniós állampolgárságuk, és megmaradjon minden joguk, ami azzal jár.

A ciprusi tévé az ország illetékes bevándorlási hatóságaira hivatkozva ismertette, hogy múlt péntek óta naponta 300 állampolgársági kérvényt nyújtottak be. A kérvényezők között olyanok is vannak, akiknek az ükszülei származtak Ciprusról, amely akkor még brit gyarmat volt - mondta el Andreas Papaevripides, a Nagy-Britanniában élő ciprusiak egyesületének elnöke. Sokan közülük már teljesen "elangolosodtak" - tette hozzá.

Ciprus 1960-ig volt brit gyarmat. Több ezer ciprusi felmenőkkel rendelkező ember él Nagy-Britanniában. Akinek pedig egyik szülője vagy nagyszülője ciprusi származású, az gyorsan megkaphatja a földközi-tengeri szigetország állampolgárságát.

A Ciprusi Köztársaság 2004 óta tagja az Európai Uniónak.

Múlt csütörtökön a brit választók szűk többsége úgy döntött, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×