Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Taxival érkeztek a gyilkosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Taxival érkezett Isztambul legnagyobb légikikötőjéhez, az Atatürk repülőtérre az a három a fekete ruhába öltözött férfi, aki előbb kalasnyikovval tüzet nyitott a járó-kelőkre, majd, miután a rendőrség viszonozta a tüzet, felrobbantotta a magára erősített bombát kedden este.

"A poggyászkiadónál voltam, mikor két hatalmas robbanást hallottam kintről, egyet pedig már az épületből, nem is túl messziről. Láttam a robbanást, a leszakadó mennyezetet és a törmeléket, majd az emberek pánikba estek, így megpróbáltunk fedezéket keresni, de csak a korábbi robbanás irányába láttunk kijáratot" – mondta a BBC-nek nyilatkozva Will Carter, az egyik szemtanú.

A hivatalos közlések szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is, Szaúd-arábiai források szerint például két sebesült szaúdi állampolgár. Magyar áldozatokról azonban nincs tudomása az isztambuli magyar konzulátusnak – mondta Hendrich Balázs főkonzul.

"Az isztambuli kormányzóság tájékoztatása szerint sem magyar áldozat sem magyar sérült nincs a tegnapi támadás áldozatai és sérültjei között. Mindenképpen javasoljuk és kérjük is, hogy a konzuli szolgálat holnapján regisztráljanak az itt tartózkodók, magát az utazást mindenkinek javasoljuk megfontolni" - hangsúlyozta.

 Az Atatürk repülőtér hajnalban már újra üzemelt, ám az onnan Budapestre érkező mai 4 járat közül kettőt is érintenek a történtek – közölte Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője.

"Egyet törölt a Turkish Airlines, ez 4 óra körül érkezik és 5-körül indult volna vissza Isztambulba, tehát ezt a járatpárt törölte, a másik járat késik, tehát ennek már a reggeli órákban kellett volna érkeznie, de tulajdonképpen a többi járat a rendelkezésre álló információk szerint zavartalanul fog működni."

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. A török miniszterelnök úgy látta, hogy az első jelek alapján az Iszlám Állam terrorszervezet állhat a támadás mögött.

Mások mellett elítélte a merényletet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatala, továbbá a két legesélyesebb amerikai elnök-jelölt is.