Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: semmi értelme sürgetni a briteket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bevándorlás és a migráció kérdésére adott elégtelen válasz döntő szerepet játszott abban, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról kiírt népszavazáson - közölte Orbán Viktor az unióban bennmaradó tagállamok állam- és kormányfőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően.

A magyar miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy komoly problémákat okozhat az Európai Unióban, ha nem teszünk lépéseket annak érdekében, hogy a migráció kérdése ne keveredjen össze az uniós tagság kérdésével.

Kijelentette, arra kell törekedni, hogy az emberek valamilyen garanciát kapjanak arra, hogy meghallják a hangjukat Brüsszelben. Fontos, hogy sikerüljön kialakítani olyan uniós migrációs politikát, amely megfelel az emberek igényeinek és nem teszi elkerülhetetlenné, hogy azzal szemben akár az EU-tagságot is kockáztatva lépjenek fel.

Mint mondta, el kell választani egymástól az uniós tagság és a migráció kérdését. "Azért kell küzdenünk, hogy bebizonyítsuk az embereknek, lehetséges a magyar nemzeti érdekeknek megfelelő európai migrációs politikát kialakítani" - hangsúlyozta.

"Ez egy hosszú küzdelem eredménye lesz majd itt Brüsszelben, amihez nekünk, nekem személyesen erős mandátumra lesz szükségem, amely népszavazás nélkül nem garantálható" - tette hozzá.

Sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, semmi értelme sürgetni a briteket, hogy megindítsák a szigetország EU-tagságának megszüntetését célzó eljárást, annak megtörténtéig azonban még háttértárgyalásokat sem szabad kezdeni. Hozzátette, a kiválási folyamat lezárultáig minden úgy marad, ahogyan most van.

A kormányfő arról számolt be, hogy az uniós csúcsvezetők egyetértettek benne, hogy az egységes belső piachoz való hozzáférésért cserébe az Egyesült Királyságnak a kilépése után is tiszteletben kell majd tartania az Európai Uniónak a javak, a szolgáltatások, a tőke és az emberek szabad áramlásáról szóló négy szabadságelvét.

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító, múlt csütörtöki népszavazás nyomán vissza kell térni ahhoz a gondolathoz, hogy az Európai Unió alapját a tagállamok adják, nem pedig az uniós intézmények - hangoztatta Orbán Viktor, kiemelve, hogy az unió demokratikus jellegét csak a tagállamokon keresztül lehet megerősíteni.

"Nem szabad fordítva ülni a lóra. Az EU nem Brüsszelben van, hanem huszonhét - most még huszonnyolc - fővárosban" - fogalmazott Orbán a szerdai informális ülést követően.

Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor leszögezte, a magyar kormány egyes híresztelésekkel ellentétben nem követeli az Európai Bizottság elnökének lemondását. Mint mondta, a "legkevésbé sem lenne lovagias" egy ilyen helyzetben rátámadni a bizottság vagy uniós intézmények vezetőire.

Elmondta továbbá, hogy érzelmileg felfokozott volt a hangulat az uniós csúcsvezetők huszonnyolcas körű keddi találkozóján, amelyen a brit kormányfő ismertette a nagy-britanniai helyzetet.

Az Egyesült Királyság az elmúlt években jó szövetségese volt Magyarországnak, a legtöbb kérdésben az EU-n belül is képesek voltunk megegyezésre jutni - tette hozzá Orbán Viktor.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Angela Merkel sietteti a kilépési tárgyalásokat

Angela Merkel eközben azt közölte, hogy mielőbb szeretné megkezdeni a hivatalos kilépési tárgyalásokat az Egyesült Királysággal az Európai Unió 27 másik tagállama.

A német kancellár a 27 ország vezetőinek szerdai brüsszeli tanácskozását követően tudatta: az uniós intézmények mindegyike azon dolgozik, hogy az Európai Unió minél erősebb globális szereplő legyen, ezért hatékony munkával a növekedés irányába kell elmozdulni, hogy pótolni lehessen azt, amit el fogunk veszíteni. A német kancellár azt is elmondta: a tanácskozáson senki nem akarta napirendre tűzni az uniós alapszerződés módosítását.

Nagy-Britannia kilépése egyszerre jelentheti azt is, hogy Európa több lesz és azt is kevesebbet, ha annak több értelme lesz. Most célorientált cselekvésre van szükség pozitív célokkal, előremutató napirenddel - szögezte le.