eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Felfüggesztett börtönt kapott a LuxLeaks-botrány két vádlottja

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott szerdán az úgynevezett LuxLeaks-botrány perének két vádlottja, akik Luxemburg nemzetközi vállalatoknak nyújtott adókönnyítéseit felfedő több ezer dokumentumot szivárogtattak ki. A per harmadik vádlottját felmentették.

Antoine Deltour és Raphael Halet, a PriceWaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló cég korábbi alkalmazottjai 12, illetve 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Az ítélet ellen 40 napig lehet fellebbezni.

Deltour az AFP francia hírügynökségnek küldött elektronikus levelében közölte: fellebbez, mert szerinte az ítélet "figyelmeztetésként" értelmezhető a kiszivárogtatók számára.

A könyvvizsgáló cég alkalmazottai ellen egyebek közt lopás, üzleti titkok nyilvánosságra hozatala, a szakmai titoktartás megsértése és adatokhoz való illetéktelen hozzáférés miatt emeltek vádat, és akár 10 év szabadságvesztésre is ítélhette volna őket a bíróság.

A harmadik vádlottat, Edouard Perrin újságírót minden vád alól felmentették. Perrin még 2012-ben, a francia közszolgálati csatorna, a France 2 egyik műsorában elsőként hozta nyilvánosságra, hogy a nagyhercegség éveken át több száz vállalat számára teremtett lehetőséget az egyébként külföldön fizetendő adóterheik minimalizálására. Őt cinkostársként üzleti titkok nyilvánosságra hozatala, szakmai titoktartás megsértése és bizalmas dokumentumok illetéktelen birtoklása vádjával állították bíróság elé.

A LuxLeaks-botrány nem sokkal Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének - volt luxemburgi kormányfő - 2014. novemberi hivatalba lépését követően robbant ki, miután oknyomozó újságírók a kiszivárgott iratok alapján feltárták, hogy Juncker

miniszterelnöksége alatt a nagyhercegség adóhivatala gyakorlatilag ipari léptékben tette lehetővé multinacionális vállalatok számára,

hogy a máshol keletkezett bevételeik után, elvben más országokban fizetendő adójukat Luxemburgban róják le, de csak a töredékében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×