eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az orosz diplomatákat is zaklatják Amerikában

"Megengedhetetlen módszereket" alkalmaz az orosz diplomatákra való nyomásgyakorlásban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova a The Washington Post amerikai lap hétfőn megjelent cikkére reagált, amely szerint Oroszország Moszkvában és Európa más fővárosaiban zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit, azok családtagjait.

"Munkatársainknak, orosz diplomatáknak folyamatos provokációkkal kell szembenézniük az FBI és a CIA részéről. Az említett szervezetek diplomatáinkkal szemben nem restellnek akár megengedhetetlen módszereket alkalmazni, beleértve a nyomásgyakorlást, a pszichikai nyomásgyakorlást, olykor a családtagok jelenlétében" - mondta Zaharova. "Voltak olyan esetek, amikor ilyen akciók diplomatáink terhes feleségeinek jelenlétében történtek" - tette hozzá.

Az orosz diplomáciai tárca szóvivője propagandának minősítette a tekintélyes amerikai újság állításait "az amerikai diplomaták vélt zaklatásával" kapcsolatban, kijelentve, hogy a cikk felületes, elkapkodott és nem tükrözi a valóságot. Szavai szerint épphogy az orosz diplomatákkal szemben növekszik a nyomás az Egyesült Államokban, munkájukat a biztonsági szervek "provokációi mellett" egyre erősebben korlátozzák.

Zaharova kijelentette, hogy a The Washington Post cikkének fő szakértőjeként megszólaltatott Michael McFaull, az Egyesült Államok előző moszkvai nagykövete "szakmai alkalmatlanságról tett tanúbizonyságot".

"McFaull nagy robajjal omlasztotta össze diplomáciai küldetését, lehetséges, hogy éppen az ő hozzájárulása okozta a diplomáciai kapcsolatok romlását" - mondta.

Zaharova szerint McFaull több évi kudarc után emlékezett most vissza moszkvai munkájának nehézségeire. "A publikáció megrendelt természetű, mindez pedig rontja a kétoldalú viszony légkörét" - fogalmazott.

A szóvivő hangoztatta, hogy a szankciók, amelyek Washington bejelentése szerint az oroszországi hatalomváltást szolgálják, kudarcot vallottak. Rámutatott, hogy az amerikai kongresszusban törvénytervezet készül az orosz diplomaták mozgásának korlátozásáról. Felhívva a figyelmet a diplomáciában érvényesülő kölcsönösség elvére, Zaharova sürgette az amerikai külügyminisztériumot: döntse el, hogy a kapcsolatok javítására törekszik-e, vagy pedig arra, hogy azokat ne rontsa tovább hasonló cikkekkel.

"Az Oroszországgal fennálló kapcsolatok rontásával Washington önkezűleg rombolja saját diplomatáinak állandó munkáját. Reméljük, hogy konstruktív stílusra váltunk az Egyesült Államokkal való viszonyban, mi pedig készen állunk erre" - hangsúlyozta az orosz szóvivő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×