eur:
393.24
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Gudni Johannesson győzelmet hirdetett az izlandi elnökválasztáson

Bár még nem számolták meg az összes szavazatot, a függetlenként induló Gudni Johannesson győzelmet hirdetett az izlandi elnökválasztáson vasárnap reggel. A választási győzelem egyben születésnapi ajándék a történészből lett politikusnak, aki éppen ezen a napon lett 48 éves.

"Azt hiszem, nyertünk" - jelentette ki kampányának főhadiszállásán a politikus.

A voksok többségének összesítése után Johannesson 37,8 százalékkal állt az első helyen. Mögötte második Halla Tomasdottir lett, aki szintén függetlenként indult, és a voksok 29,8 százalékát kapta.

Az izlandi államfői posztért kilencen szálltak versenybe, és mindvégig Johannesson volt a legnépszerűbb, amióta bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson.

Első nyilatkozatában az augusztus 1-jén hivatalba lépő új államfő köszönetet mondott az őt támogatóknak. Az ötgyermekes családapa elmondta, hogy a választási sikert és egyben a születésnapot családja körében kívánja ünnepelni. Utána azonban rögtön a futballra tért, és reményét fejezte ki, hogy a szigetország csapata két vállra fekteti Angliát a franciaországi nyolcaddöntőjében. "A labdarúgás olyan dolog, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket" - hangoztatta a megválasztott leendő elnök, hozzátéve, hogy fő célja a nemzet egyesítése lesz.

Az első értesülések szerint az elnökválasztáson a részvételi arány meglehetősen alacsony volt: megfigyelők ezt azzal magyarázták, hogy az izlandiak ezekben a napokban szinte minden figyelmüket a labdarúgó Eb-nek szentelték, ünnepelve a Magyarországgal együtt ugyanabból a selejtező csoportból a továbbjutást kiharcoló nemzeti válogatott szenzációsnak tartott sikerét. A hatóságok előzetesen felkészültek erre az eshetőségre, és az izlandi csapat franciaországi főhadiszállásán külön szavazóhelyiséget állítottak fel.

Johannesson - aki az összesen öt ciklust, illetve kereken húsz évet az elnöki tisztségben töltő Olafur Ragnar Grimssont váltja fel hivatalában - hatalmas focirajongónak számít, és már hétfőn Nizzába utazik, hogy szurkolhasson Izland csapatának Anglia ellen.

Amúgy arról is híres volt, hogy a politikában mostanáig aktívan nem vett részt, a politikai eseményeket viszont a televízióban rendszeresen kommentálta. "Soha nem akartam aktív politikus lenni" - mondta korábban a megválasztott új államfő.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×