eur:
395.62
usd:
366.69
bux:
65620.71
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Lengyel külügyminiszter: rossz hír Európa számára a Brexit

Rossz hír Európa számára a Brexit - jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter péntek reggel a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízióban, arra reagálva, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe a Nagy-Britannia EU-tagságáról kiírt népszavazáson.

"Ez rossz hír Európa és Lengyelország számára egyaránt" - mondta Waszczykowski, hozzátéve: az Egyesült Királyságra nézve a kilépés destabilizációt jelent.

"Mindnyájan meg akarjuk őrizni az EU-t, kérdés csak az, hogy milyen formában" - hangsúlyozta a lengyel diplomácia vezetője, úgy értékelve: jelenleg két, akár több évig is húzódó folyamat várható: a brit távozással párhuzamosan az EU-brit kapcsolatok új formájáról folytatnak majd tárgyalásokat.

Elmondta, hogy kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke telefonon felhívta Beata Szydlo lengyel kormányfőt. "Előre látta a most bekövetkezett helyzetet, a brüsszeli tisztségviselők készültek erre a népszavazási eredményre, és ez valóra is vált" - mondta Waszczykowski.

A külügyminiszter később a lengyel közszolgálati rádiónak is nyilatkozott, mondván: a távozási folyamat befejezéséig Lengyelország tagállamnak tekinti az Egyesült Királyságot, ragaszkodik az uniós szerződések betartásához, és odafigyel a szigeteken élő lengyelek érdekeinek biztosítására is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az új helyzetben az EU-ban Németország válik-e Lengyelország természetes stratégiai partnerévé, Waszczykowski úgy válaszolt: gazdasági értelemben most is Berlin Varsó uniós főpartnere, ahogyan az Egyesült Királyság eddig a biztonságpolitikában volt az.

Ryszard Czarnecki, a kormányzó Jog és Igazságosság párt európai parlamenti (EP) képviselője, az EP elnökhelyettese szerint Nagy-Britannia távozása "óriási veszteség" az EU számára.

Czarnecki a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozva kijelentette: a britek távozásáról szóló döntés azt is jelenti, hogy Európa külkapcsolataiban meggyengül, és a lengyelek számára különös súllyal bír az a tény, hogy ez az Oroszországgal való viszonyra is vonatkozik.

Németország szerepe az új helyzetben növekedni fog, ez "bizonyos mértékben Franciaországra is vonatkozik" - vélte az EP elnökhelyettese.

Czarnecki szerint a Brexit hatással lehet az Egyesült Királyságban élő lengyel közösségre is, melynek egy része várhatóan visszatér Lengyelországba. A brit szigeteken főleg munkavállalás céljából tartózkodó lengyelek számát mintegy 1 millióra becsülik.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×