Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez a sors vár most a brit miniszterelnökre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint nyolcvan konzervatív politikus, köztük a kormány összes tagja írt levelet David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy az uniós tagságról tartott népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon miniszterelnök - jelentette csütörtök este a The Telegraph konzervatív brit honlap.

Az Open Europe konzervatív brit elemző központ meg is osztotta blogján a levelet, melyen 84 konzervatív képviselő aláírása szerepel. Robert Syms konzervatív politikus, a felhívás kezdeményezője az egyik közösségi oldalon tudatta: az aláírók kétharmada a kilépés mellett kampányolt. Boris Johnson korábbi londoni polgármester is aláírta a levelet, aki a kilépésért kampányoló tábor egyik vezéralakja volt.

Az Open Europe mindazonáltal úgy értékeli, hogy ez azt jelenti, hogy körülbelül hatvan, a kilépést támogató képviselő nem állt ki Cameron mellett, ami jelentheti azt, hogy meg fogják kérdőjelezni miniszterelnöki megbízatását. A központ hozzáteszi: nem tisztázott, hogy Cameron akar-e maradni, ha a többség a kilépésre szavazott.

A kormányfő a bennmaradás mellett kampányolt, mert úgy vélte, a februári uniós csúcson sikerült megfelelő engedményeket kiharcolnia országa számára a más tagállamokból származó munkavállalóknak járó juttatásokkal és az unió további integrációjával kapcsolatban.

Az urnazárást követően közzétett első felmérés a bennmaradást támogatók győzelmét jelezte előre.