eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cseh védelmi miniszter: szembe kell nézni a valósággal

Ma fel kell dolgozni azt a sokkot, hogy Nagy-Britannia a távozás mellett döntött, holnap pedig értelmes módon szembe kell nézni a valósággal, mégpedig a La Manche csatorna mindkét oldalán - reagált a brit EU-népszavazás eredményére Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter.

"Az unió sárga lapot kapott. Erősebb felszólítást a reformokra csak nehezen lehet elképzelni. Amennyiben az EU ezt nem érti meg, azt kockáztatja, hogy pályán kívülre kerül" - véli Martin Stropnicky a Twitteren péntek reggel megjelent bejegyzésében. "A Brexit nagy tanulságot jelent számunkra. Az EU-nak reformokra van szüksége, hogy a jövőben közösen, s ne pedig külön-külön kelljen szembenéznünk a biztonsági fenyegetésekkel" - olvasható Petr Gazdík, a cseh képviselőház alelnökének szintén a Twitteren megjelent bejegyzésében.

"Nagy-Britannia más útra lépett, mint az európai integráció. Ez súlyos és megfellebbezhetetlen döntés. A briteknek kisebb befolyásuk lesz az európai történésekre, és országuk is gyengébb, kevésbé fontos lesz, mint eddig" - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva.

A cseh kormányfőnek meggyőződése, hogy az EU-nak meg kellene változnia. "Nem azért, mert Nagy-Britannia kilépett, hanem azért, mert az európai projektnek a lakosság sokkal nagyobb támogatására van szüksége. Európának akcióképesebbnek, rugalmasabbnak, kevésbé bürokratikusnak és sokkal érzékenyebbnek kell lennie a sokszínűségre" - szögezte le Bohuslav Sobotka. Csehországnak ki kellene használnia a kialakult helyzetet, és újra kellene tárgyalnia az Európai Unióval kötött szerződését - jelentette ki Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke. "Minimálisan el kell érnünk, hogy kivételt kapjunk az európai menekültügyi és migrációs politika, illetve azon kötelezettség alól, hogy bevezetjük az eurót" - írta nyilatkozatában Petr Fiala. Leszögezte: a Brexit nem a britek hibája, hanem a rossz brüsszeli politika következménye. Az ODS véleménye az EU-ról nagyon közel áll a brit euroszkeptikusok álláspontjához. "A font esik, Moszkva ünnepel. Az ár magas lesz, és nemcsak pénzben" - írta a Twitteren Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke. "Most mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy gyermekeink számára megmentsük a közös Európát. Nehéz harc lesz" - tette hozzá a cseh politikus, akinek pártja egyértelműen EU-párti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×