Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amennyiben Nagy-Britannia valóban nem lép ki az Európai Unióból...

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit-EU-népszavazás: az elemzők örülnek az első híreknek.

Amennyiben Nagy-Britannia valóban nem lép ki az Európai Unióból, az jó hír és azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság az unión belül továbbra is Magyarország és Közép-Európa szövetségese marad a föderalizáció ellenében - mondta az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a Nézőpont Intézet vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel, valamint a vele együtt meghívott Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense az urnazárást követően az első, nem hivatalos, a bennmaradást jósoló felmérések alapján elemezték a helyzetet.

Gálik Zoltán kiemelte, hogy az egy képviselővel rendelkező Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) gyakorlatilag kívülről tudta rákényszeríteni a brit politikai elitet a referendum kiírására, miközben britektől mindig is távol állt, hogy közvetlenül, népszavazáson hozzanak döntést.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta, hogy a konzervatív párt két évtizede megosztott volt a kérdésben. David Cameron brit miniszterelnök végleges döntést szeretett volna, a mostani számok alapján pedig győzött. Kiemelte, hogy a bennmaradással is egy elhúzódó, hosszú, vitás és az "Európai Unió újra kitalálásáról" szóló folyamat fog kezdődni. Hangsúlyozta, hogy újra kell tárgyalni a brit uniós tagság feltételeit, amit majd minden tagállamnak ratifikálnia kell.

A Nézőpont Intézet vezetője úgy látta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyert azzal, hogy a kampány során az aláírásával hirdetés jelent meg az egyik brit lapban. Kiemelte, hogy a magyar kormányfő eddig is jó barátságban volt David Cameron miniszterelnökkel és ez a kiállás a barátságuk további elmélyítésének lehet az eszköze.

Hozzátette, másrészt sokan meglepődtek, hogy Orbán Viktor az Európai Unió mellett kampányol, "Brüsszelben szerintem vakarták a fejüket" azok, akik az elmúlt hat évben arról beszéltek, hogy a kormányfő az Európai Unió ellensége lenne - fogalmazott.

David Cameron vélhetően át fogja alakítani a kormányát és minden esélye megvan, hogy komoly támogatottság mellett és a saját pártját is egyesítve tud majd kormányozni - emelte ki az elemző.

Gálik Zoltán arról beszélt, hogy a bennmaradással a brit miniszterelnök meg tud szabadulni sok korábbi problémától, miközben újra tudja tárgyalni az unióval való viszonyt.