Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: Magyarország érdeke a barátság Ausztriával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországnak érdeke a stratégiai szövetség és barátság Ausztriával, és e kapcsolatnak a kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen kell alapulnia - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután osztrák kollégájával egyeztetett. Sebastian Kurz közölte: közösen kell megvédeni az EU külső határait, mert csak hatékony külső határvédelemmel garantálható a belső határok nélküli Európa.

A magyar külügyminiszter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt időben előfordult, hogy osztrák politikai vezetőktől nem ezt tapasztalta Magyarország, de az osztrák külügyminisztériummal mindig jó volt az együttműködés, és ez jelentheti a legjobb alapot arra, hogy a két ország szövetségét és barátságát újraépíthessék, megerősíthessék.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az EU története legkomolyabb válságát éli át, és súlyos vitákat generál a migrációs helyzet, de Magyarország kormánya és Ausztria külügyminisztériumának az álláspontja sok ponton egybevág, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter javaslatai egy irányba mutatnak a Schengen 2.0 tervvel.

Kifejtette: Európa migrációs politikáját teljesen új alapra kell helyezni. Ahelyett hogy az EU-ban azon gondolkodnának, hogyan lehet még több embert idehozni és leosztani a tagállamok között az ezzel járó terhet, a tehercsökkentésre kellene összpontosítani, olyan döntéseket kellene hozni, amelyek a minimálisra szorítják a bevándorolási nyomást.

Határvédelem nélkül nincs megoldás, az EU-nak és a tagállamoknak vissza kell szerezniük a képességet a külső határok védelmére - jelentette ki. Hozzátette: a menekültstátus megadásáról az EU területén kívül kell dönteni, az unión kívül kell felállítani a hotspotokat, mert aki egyszer bejön Európába, az a menekültstátus hiányában is itt marad, és a törekvések a visszaküldésre gyakran sikertelenek.

Egyetértenek osztrák kollégájával abban, hogy aki illegálisan akar Európába jutni, az nem kaphat menekültstátust, és nem lehet, hogy valaki megsérti Magyarország határát, miközben olyan országból jön, ahol béke van. Például Horvátországban vagy Szerbiában nincs veszélyben senkinek az élete, elfogadhatatlan, hogy egy biztonságos országból illegálisan tovább akarnak menni emberek - magyarázta Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: az is lényeges, hogy az uniós forrásokat feltételekhez kössék azokban az országokban, ahonnan bevándorlók ezrei jönnek.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy Európa dönthesse el, ki jöhet ide, és ne az embercsempészek. Szükség van a hatékony külső határvédelemre, máskülönben a tavalyihoz hasonló helyzet állhat elő, amikor ismét nemzetállami lépésekre lenne szükség a határokon, pedig nekünk már nem lenne szabad megtapasztalnunk, milyen az, amikor nincs határok nélküli Európa - vélekedett az osztrák miniszter.

A határvédelemmel kapcsolatban továbbá kijelentette: együttműködésre van szükség, nem lehet magukra hagyni azokat az országokat, amelyek az unió külső határai mentén fekszenek.

Sebastian Kurz is hangsúlyozta az uniós források ésszerű felhasználását, továbbá annak a jelentőségét is kiemelte, hogy a bevándorlók legálisan érkezzenek Európába, mert ez kevesebb veszéllyel jár, és így a számok kordában tarthatók, nem fordulhat elő, hogy egyes országokat túlterhelnek a migránsok.

Az osztrák miniszter szerint a jelenlegi uniós menekültügyi rendszer nyilvánvalóan nem működik, közös akarat kell Európában egy új szabályozás kidolgozásához. Kérdésre kitért rá, hogy az elmúlt időben voltak olyan jelzések Európában, amelyek a világ más részein meghívásként értelmeződtek. Most meg kell hiúsítani az ezek által felkeltett reményeket, hogy itt mindenkit befogadnak, ez pedig nehéz folyamat - magyarázta.

Szijjártó Péter a magyar-osztrák gazdasági együttműködésről közölte: Ausztria a negyedik legjelentősebb befektető Magyarországon, és a második legnagyobb kereskedelmi partnere az országnak, háromezer osztrák vállalat 75 ezer embernek ad itt munkát.

Sebastian Kurz azt mondta, hogy az osztrák vállalatoknak fontos a jogbiztonság és a tervezhetőség, egyúttal üdvözölte a magyar külügyminiszter nyitottságát az együttműködésre az osztrák cégekkel.

Szijjártó Péter a csütörtöki brit EU-népszavazással kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: bár a döntés a briteké, Magyarország érdeke, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon, politikai és gazdasági szempontból is az EU érdekével ellentétes lenne kilépés. Ráadásul az unió jövőjéről szóló vitában egy pragmatikus hangot vesztenének el a britekkel, egy olyan véleményt, amely sokszor egybevág Magyarország víziójával - vélte. Hozzátette: a brit példa semmiképpen sem lehet ragadós, "Magyarország jövője az EU-ban van, az erős Magyarország jövője pedig az erős EU-ban", az ország és az unió is profitált a magyar tagságból.

Azzal kapcsolatban, hogy Ausztriában az alkotmánybíróság vizsgálódik a májusi elnökválasztás eredménye miatt, az osztrák külügyminiszter közölte: egy párt részéről érkezett kifogás a választás miatt, demokratikus joga kifogással élni, és ezért helyénvaló, hogy az alkotmánybíróság foglalkozik az üggyel.

Az osztrák alkotmánybíróság a héten elkezdte vizsgálni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) június 8-án benyújtott igényét, amellyel jogi úton támadják meg az államfőválasztás eredményét.