eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Autóba rejtett pokolgép robbant egy délkelet-törökországi csendőrőrsnél

Kisbuszba rejtett pokolgép robbant csütörtök este a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Mardin tartomány Ömerli településének csendőrőrsénél, két civil meghalt, egy arra hajtó kamion sofőrje és egyik utasa, négyen pedig megsérültek, három katona, valamint a kamion másik utasa - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A hatóságok mentőegységeket rendeltek a helyszínre.

Az elkövetők kisbuszukkal az őrs bejárata előtt felállított betonfalig hajtottak, kiszálltak a gépjárműből, majd elfutottak és működésbe hozták a detonátort. Biztonsági források szerint a törökországi kurd kisebbség autonómiájáért fegyveres felkelést folytató szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hajtotta végre a merényletet.

Délkelet-Törökországban legutóbb június 8-án történt hasonló támadást, akkor is Mardin tartományban, Midyat város egyik rendőrőrse előtt. Az incidensben hat ember meghalt, ötvenen pedig megsebesültek. Továbbra sem tisztázott, hogy az eset öngyilkos merénylet volt-e, vagy távirányítóval hozták működésbe a nagy erejű pokolgépet. A híradások alapján mintegy egy tonna robbanószer lehetett az akkor felrobbantott autóban, a környező épületekben komoly károk keletkeztek. A merénylet elkövetőjeként következő nap a PKK jelentkezett.

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. A török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a PKK lázadói ellen az ország főként kurdok lakta délkeleti részében. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 felkelőjét "tették ártalmatlanná" Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása található. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

A török média a kormánytól szerzett értesüléseire hivatkozva a napokban azt közölte, hogy a biztonsági erők a délkelet-törökországi városokból már kiűzték a PKK fegyvereseit, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folytatódnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször hangoztatta: a katonai beavatkozással pontot akar tenni a fegyveres felkelés végére. Binali Yildirim török miniszterelnök pedig azt jelezte, hogy a PKK-tól fegyverszünetre és tárgyalásra irányuló információk jutottak el hozzá, de az elmúlt hetek terrortámadásainak fényében mindennemű párbeszédet kizár.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×