eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Két felmérés is a Brexit támogatóinak szűk többségét jelzi

A legújabb két brit közvélemény-kutatási eredmény azt jelzi szerdán, az uniós tagságról tartandó népszavazás előestéjén, hogy szűk többségben vannak azok, akik arra fognak szavazni, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Az Opinium közvélemény-kutató felmérése szerint 45 százalék szavazna a Brexitre, míg 44 százalék támogatja a bennmaradást. A TNS által készített kutatás azt mutatja: a múlt héten még hét százalékpontos előnyben lévő, kilépést támogató táborra jelenleg a választók 43 százaléka voksolna, míg a bennmaradást 41 százalék választaná.

Az Opinium a honlapján közzétett közleményben úgy értékeli az eredményt, hogy bár a megkérdezettek száma a szokásosnál nagyobb volt, a két tábor közötti különbség hibahatáron belüli, így statisztikailag holtverseny alakult ki a kilépést és a bennmaradást támogatók között. A cég 3011 embert kérdezett meg június 20. és 22. között. Az Opinium legutóbbi, szombaton közzétett felmérése még 44-44 százalékra mérte mindkét válasz támogatóit.

A TNS kiemelte, hogy 16 százalékra tehető azok aránya, akik bizonytalanok, vagy nem szándékoznak szavazni. A piackutató 2320 embert kérdezett meg június 16. és 22. között.

"Meg kell jegyezni, hogy a skót függetlenségi népszavazáson, és 1995-ben, a québeci függetlenségi népszavazáson is a végén a status quo irányába mozdult a mérleg nyelve, és lehetséges, hogy ugyanez most is bekövetkezik" - mutatott rá a TNS piackutató társadalmi és politikai attitűdöket kutató részlegének vezetője, Luke Taylor. Hozzátette: egy ilyen szoros versenyben nagy jelentősége lesz, hogy mely társadalmi csoportok milyen arányban vesznek részt a népszavazáson.

A TNS a múlt héten még 47 százalékra mérte a kilépést és 40 százalékra a bennmaradást támogatók arányát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×