Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még fél év szankció Moszkvának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb hat hónappal meghosszabbítja az Európai Unió az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankcióit - közölték nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták kedden.

A büntetőintézkedések hatályának január végéig történő meghosszabbításáról az EU-országok unióhoz akkreditált nagykövetei állapodtak meg kedden - tájékoztattak az illetékesek.

A szankciók meghosszabbítását hivatalosan még az uniós szakminisztereknek is jóvá kell hagyniuk, amelyre egyes források szerint akár már pénteken sor kerülhet.

Az uniós tagállamok legutóbb tavaly decemberben döntöttek arról, hogy július végéig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági korlátozásokat.

A német és az osztrák külügyminiszter azon véleményének adott hangot a hétvégén, hogy az Európai Unió szankciós politikája felülvizsgálatra szorul, és a jövőben fokozatosan fel kellene oldani a büntetőintézkedéseket, amennyiben előrelépés történik az Oroszország, Ukrajna, illetve az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok között létrejött minszki megállapodások végrehajtását illetően. Az EU jelenleg a megállapodások maradéktalan végrehajtásához köti a szankciók felülvizsgálatát.

Jean-Marc Ayrault, a francia diplomácia vezetője hétfőn kijelentette, az orosz szankciók jövőjéről is tárgyalni kellene az uniós állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozóján, azokat nem lehet minden vita nélkül automatikusan félévente meghosszabbítani.

Philip Hammond brit külügyminiszter viszont hangsúlyozta, "nagy hiba" lenne azt sugallni, hogy elképzelhető az uniós szankciók enyhítése anélkül, hogy valódi előrelépést sikerülne elérni Ukrajnában. Mint mondta, az oroszok ezt a gyengeség jeleként értékelnék.

Az Európai Unió 2014 júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.