eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Háborús bűnösöket fogtak el Bosznia-Hercegovinában

Hat boszniai szerb férfit fogtak el kedden Bosznia-Hercegovinában, akik a gyanú szerint az 1992-1995-ös boszniai háború idején háborús bűnöket követtek el, amikor 27 muszlim bosnyákot gyilkoltak meg - közölte a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA).

A SIPA tájékoztatása szerint az egykori boszniai szerb katonák 1992 és 1993 során részt vettek a boszniai muszlim lakosság kínzásában, elűzésében és megölésében. A gyanú szerint a hat férfi az áldozatokat megkínozta, majd megásatta velük saját sírjukat, amelyben végül eltemették őket.

A háború után a gyanúsítottak a bizonyítékok megsemmisítése érdekében állítólag kiásták, és egy közeli folyóba dobták a maradványokat. A sírban így csak hat testet találtak.

A boszniai háború volt a második világháború utáni legsúlyosabb európai fegyveres konfliktus, amely százezer halálos áldozatot követelt, és mintegy kétmillió embert kényszerített otthona elhagyására. Az akkor történteket a hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig vizsgálja.

A bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészség májusban közölte, hogy 13 éves fennállása alatt háborús ügyekben 605 ember ellen emelt vádat, akiket összesen 2087 évre ítéltek el; ilyen mértékű vádemelésre és ítéletre a világon korábban csak két esetben, a második világháború után, a nürnbergi és a tokiói per esetében volt példa.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×