eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Először lett nő Róma főpolgármestere

A szavazatok 67 százalékával Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje lett Róma első női főpolgármestere a vasárnapi helyhatósági választás második fordulójának eredménye szerint.

Raggi vetélytársa, a kormánykoalíciót irányító balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, Roberto Giachetti a római voksok 33 százalékát szerezte meg.

"Egy új időszak kezdődik velünk" - mondta a 37 éves ügyvédnő, aki mindössze öt éve fogott hozzá a politizáláshoz. "Azon fogunk dolgozni, hogy a törvényesség és az átláthatóság visszatérjen a város intézményeibe."

A mozgalomból párttá alakult, a hagyományos pártpolitikát elutasító euro-szkeptikus M5S meglepetésszerű győzelmet aratott Torinóban is, ahol az öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-s politikus az M5S jelöltjével, Chiara Appendinóval szemben maradt alul. Appendino a szavazatok 55 százalékát szerezte meg.

Megfigyelők szerint az M5S-nek az egyebek közt a korrupció, a hivatali visszaélések és az adócsalások elleni keményebb fellépésről szóló üzenete sok szavazónál hallgató fülekre talált. Elemzők szerint a Beppe Grillo komikus alapította M5S római győzelme azt bizonyítja: a mozgalom készen áll a két év múlva esedékes parlamenti választásokra, hogy Olaszország kormányzásáért szálljon versenybe.

Százhuszonhat településen tartottak második fordulót vasárnap, ott, ahol június 5-én egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, így a legnagyobb városokban, Rómában, Milánóban, Torinóban, Bolognában és Nápolyban is.

A szavazásra jogosultak 50,5 százaléka járult az urnákhoz.

A Matteo Renzi olasz kormányfő vezette Demokrata Párt jelöltjei Milánóban és Bolognában nyertek. Nápolyban Luigi De Magistris, a hivatalban lévő független polgármester győzedelmeskedett.

A jobbközépnek nem sikerült nyerni az egyik nagyvárosban sem, a kelet-olaszországi Trieszt városában azonban az Új Jobbközép (NCD) nevű párt színeiben induló Roberto Dipiazza lett a polgármester.

Renzi szerint az önkormányzati választás "helyi döntés" és nem a kormányról szól. Az olasz sajtó és az ellenzék azonban olyan belpolitikai tesztként értékeli a 2014 februárjában választások nélkül miniszterelnökké kinevezett Renzi számára, amely tovább gyengítheti a legutóbbi, áprilisi közvélemény-kutatások szerint 31 százalékon álló kormányt. Matteo Renzi az őszi alkotmányos népszavazás eredményétől tette függővé maradását.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×