eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Brexit - Újabb fordulat népszavazás előtt!

David Cameron brit miniszterelnök szerint nem lenne visszaút az Európai Unióba, ha az EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre szavazna. A vasárnap nyilvánosságra hozott új közvélemény-kutatások zöme ismét a bennmaradás híveinek előnyét mutatja.

Cameron a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak adott interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, az visszafordíthatatlan lépés lenne, "nagyon rossz következményekkel". "Ha valaki kiugrik egy repülőgépből, akkor oda már nem tud visszakapaszkodni" - fogalmazott.

David Cameron szerint azért sem lenne lehetséges a visszatérés az EU-ba, mert ha a brit kormány a kilépés után ezt kezdeményezné, akkor Nagy-Britanniának kötelezettséget kellene vállalnia arra is, hogy csatlakozik az euróövezethez és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, emellett le kellene mondania az uniótól járó egyedi visszatérítéséről.

Nagy-Britanniának a számára biztosított egyéni engedmények alapján jelenleg nem kötelező belépnie sem a valutaunióba, sem a schengeni csoportba. A Nagy-Britanniának járó, minden egyes EU-költségvetési időszakban újratárgyalandó - az uniós társállamokban rendkívül népszerűtlen - visszatérítést még Margaret Thatcher néhai konzervatív párti miniszterelnök harcolta ki 1984-ben, egyebek mellett azzal az érvvel, hogy London az akkori közösség nagy agrártermelő tagországaihoz képest aránytalanul kevés mezőgazdasági támogatást kapott.

Cameron a The Sunday Timesnak adott interjúban gyakorlatilag hazugságok terjesztésével vádolta a kilépésért kampányoló Brexit-tábor két frontemberét, Michael Gove igazságügyi minisztert és Boris Johnson volt londoni polgármestert. A kormányfő szerint Gove és Johnson - mindketten a Cameron vezette kormányzó Konzervatív Párt és a kabinet tagjai - "teljesen valótlan állításokkal" érvel a Brexit mellett.

Cameron szerint a Brexit-kampány két vezetője által rendre hangoztatott valótlanságok közé tartozik, hogy Törökország hamarosan csatlakozik az EU-hoz, hogy Nagy-Britannia heti 350 millió fontot (140 milliárd forintot) fizet be az uniós költségvetésbe, és az, hogy az EU saját hadsereg létrehozására készül, amelyhez Nagy-Britanniának csatlakoznia kell majd.

A vasárnap közölt új közvélemény-kutatásokból az derül ki, hogy a Brexit-párti tábor számára a legutóbbi hetekben kimutatott előny után ismét a bennmaradás hívei vannak többségben, vagy legalábbis elolvadt a kilépést támogatók korábbi többsége.

A YouGov közvélemény-kutató által a The Sunday Times számára elvégzett felmérés szerint a választók 44 százaléka mondta azt, hogy Nagy-Britannia további EU-tagságára kíván voksolni; ez egy százalékpontos előny.

A The Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit napilap megbízásából a Survation közvélemény-kutató által készített vizsgálat 45:42 százalékos megoszlást mutatott ki a bennmaradás híveinek javára.

A The Observer című baloldali vasárnapi lap az Opinium közvélemény-kutató új felmérését közölte, amely mindkét oldalnak 44 százalékos támogatottságot jelzett.

Az utóbbi hetekben volt olyan közvélemény-kutatás, amely a kilépést pártoló tábor tíz százalékpontos előnyére utalt.

A YouGov - a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég - új felméréséhez fűzött elemzésében közölte: a brit EU-tagság támogatottságának megugrását nem az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselőnője, a bennmaradásért aktívan kampányoló 41 éves Jo Cox csütörtöki meggyilkolása okozta, mivel a folyamat már korábban elindult. A cég szerint az elsődleges ok az, hogy a választókat egyre jobban aggasztják az esetleges kilépés gazdasági következményei.

A YouGov adatai szerint jelenleg a brit lakosság 33 százaléka tart attól, hogy Brexit esetén saját pénzügyi helyzete is megrendülne. Az így vélekedők aránya két hete még csak 23 százalék volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×